20.6 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Σερβία: “Απόβαση” της Κίνας στην καρδιά της Ευρώπης με προνομιακές συμφωνίες

Στη συμφωνία να ακολουθήσουν ένα “κοινό μέλλον” κατέληξαν σήμερα η Κίνα και η Σερβία στα πλαίσια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη χώρα.

Ο Σι βρίσκεται στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία εδώ και πέντε χρόνια και το ταξίδι θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι φιλορωσικές και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων.

Η Σερβία θα γίνει επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εδώ και χρόνια που θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, όταν η συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι θα τεθεί σε ισχύ φέτος την 1η Ιουλίου.   Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.

“Η Σερβία έγινε ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πριν από οκτώ χρόνια και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με την οποία θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον”, είπε ο Σι.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν ο ένας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου, γεγονός που σημαίνει ότι η Σερβία θεωρεί την Ταϊβάν, που θεωρείται από το Πεκίνο ως αποσχισμένη επαρχία, μέρος της Κίνας, όπως η Κίνα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ως μέρος της Σερβίας. 

Συμβολισμός της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται στην επέτειο του βομβαρδισμού του 1999 του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να αναγκάσει τον Σέρβο ισχυρό άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει την καταστολή των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε  ότι ο βομβαρδισμός, ο οποίος σκότωσε τρεις Κινέζους δημοσιογράφους και τραυμάτισε 20 Κινέζους υπηκόους, ήταν τυχαίος. Προκάλεσε οργή στην Κίνα και εξανάγκασε σε συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

“Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθεί μια ιστορική τραγωδία”, δήλωσε ο Σι σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Politika την Τρίτη.

Η Κίνα κατέχει ορυχεία και εργοστάσια σε όλη τη Σερβία και έχει δανείσει δισεκατομμύρια για δρόμους, γέφυρες και νέες εγκαταστάσεις, καθιστώντας τον βασικό εταίρο της Σερβίας στην τόσο αναγκαία ανάπτυξη υποδομών.

Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία, όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις οικονομικές δραστηριότητες των Κινέζων στη Σερβία, αφού για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν δεν διενεργείται καμία δημοπρασία, ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά τη χρηματοδότησή τους.

Related posts

Καζακστάν: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκαλεί ο πρόεδρος Τοκάγεφ

banks

Ο γερμανικός στρατός ματαίωσε αποστολή απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν λόγω των συγκρούσεων στο Χαρτούμ

banks

H UNRWA θα διακόψει από αύριο το έργο της στη Γάζα “λόγω έλλειψης καυσίμων”

banks

Floden (Riksbank): Η νομισματική πολιτική στη Σουηδία θα παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο διάστημα

banks

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

banks

Daily Telegraph: Τα τελευταία άθικτα νησιά της Ελλάδας

banks