24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για χιλιάδες ενστάσεις

Τέλος στην αγωνία που διαρκεί εδώ και δύο χρόνια σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «έχασαν» τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά και έχουν υποβάλει ένσταση, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχετική εγκύκλιος δίνει περιθώριο έως τις 30 Απριλίου στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τις ενστάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στις αναλυτικές οδηγίες που περιλαμβάνονται τονίζεται ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις «μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης». Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται σε 17.000.

Στο διάστημα αυτό δίνεται περιθώριο για να προχωρήσει ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τις οικονομικές ενισχύσεις.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει, θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καταβολή τυχόν ποσών καταβάλλονται στις αιτούμενες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτημα επανεξέτασης. Το αίτημα θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένο και στοιχειοθετημένο, ενώ κάθε γενικόλογη αναφορά μπορεί να απορριφθεί ως αόριστη.
  • Οι αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «MyBusinessSupport» το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται. Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31 Μαρτίου 2021.
  • Οι αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν. Ειδικά οι επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, έως τις 31 Μαϊμού 2022.
  • Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης
  • Δεν έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης
  • Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, θα ενημερωθούν ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή.

Related posts

Ακίνητα: Φορο-ανάσες και το 2023

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης της ΕΛΒΟ στους νέους μετόχους

banks

Κατώτατος μισθός: Σε αύξηση 8% προσανατολίζεται το υπ. Εργασίας -Από 1η Φεβρουαρίου

banks

Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2023 – Τι έφερε την αρνητική έκπληξη

banks

Προϋπολογισμός: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή

banks

Με πάνω από 4,8 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει τον ΕΟΔΥ το ECDC  

banks