26.9 C
Athens
May 21, 2024
Image default
WORLD

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Συρρίκνωση αντί για μικρή αύξηση που περίμεναν οι αναλυτές παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ γενικότερα τον Ιούνιο, σε ακόμα μία ένδειξη ότι η οικονομία της Γηραιάς ηπείρου ασθμαίνει υπό τον ζυγό των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν μειωμένος κατά 0,3% από τον Μάιο, μετά την αύξηση κατά 0,6% που είχε παρουσιάσει τον προηγούμενο μήνα και την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα ενισχυθεί ελαφρώς κατά 0,2%.

Στο σύνολο της ΕΕ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% τον τελευταίο μήνα.

Σε επίπεδο έτους, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 1,4% στην ευρωζώνη από τον περσινό Ιούνιο, αν και εδώ η πρόβλεψη ήταν για μεγαλύτερη μείωση κατά 1,7% επιβραδύνοντας όμως από την ετήσια πτώση κατά 2,4% του Μαΐου.

Στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,6% ετησίως.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, σε σχέση με τον Μάιο ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,2% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις σημειώθηκαν στην Σλοβενία με -2,6%, στην Ρουμανία με -1,9% και στην Πορτογαλία με -1,6%. Αντίθετα, στο Λουξεμβούργο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν αυξημένος κατά 2,6% από τον Μάιο, στην Ολλανδία κατά 1,5% και στο Βέλγιο κατά 1,2%.

Κατά τα άλλα μικτές ήταν οι τάσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία παρουσίασαν μηνιαία μείωση, στη Γαλλία και την Ισπανία κινήθηκαν ανοδικά.

Related posts

Μ. Βρετανία: Ο Σούνακ περιμένει θαύμα ενόψει εκλογών

banks

Λίβανος: Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της ανταλλαγής στα σύνορα με το Ισραήλ

banks

20 Υπουργοί από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες, συζητούν για τη νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

banks

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον “Νόμο για την Ελευθερία των ΜΜΕ” – Τι προβλέπει

banks

Αίγυπτος: Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drone ανοιχτά της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα

banks

Eni: Στο 1,64 δισ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου

banks