21.6 C
Athens
May 22, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού το Νοέμβριο

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει περαιτέρω το Νοέμβριο και τις τιμές να μένουν αμετάβλητες από μήνα σε μήνα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση από το επόμενο έτος να περάσει σε μειώσεις των επιτοκίων της λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 0,9% από 1,2% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,1%, ενώ για τον ετήσιο δείκτη οι αναλυτές περίμεναν να επιβραδύνει στο 1%. 

Σε δομικό επίπεδο – χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα – ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,1% από μήνα σε μήνα. Η ετήσια άνοδος του δομικού δείκτη επιβράδυνε στο 2,5% από 2,8% όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι, Η Fed ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 τη σύσφιξη της πολιτικής της, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.  

Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει από το 2024 σε μειώσεις των επιτοκίων της.

Related posts

Kashkari (Fed) για τις αυξήσεις επιτοκίων: Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι τελειώσαμε

banks

Κένυα: Τουλάχιστον 48 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

banks

ΗΠΑ: Δεν αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά τη συμφωνία απελευθέρωσης 5 Αμερικανών κρατουμένων

banks

Κρεμλίνο: “Η Wagner δεν υφίσταται από νομικής απόψεως”

banks

Ενδιάμεσες προβλέψεις ΟΟΣΑ: “Ψαλιδισμένη” ανάπτυξη 0,6% για την ευρωζώνη το 2024, “καμπανάκι” σε κεντρικές τράπεζες

banks

Γάζα: Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε 24 θανάτους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σε διάστημα δύο ημερών

banks