27.5 C
Athens
May 19, 2024
Image default
POLITICS

Η αποχή και η ακροδεξιά δοκιμάζουν τις αντοχές του Μητσοτάκη

«Κλωτσοπατινάδα»

Τελείωσαν οι μέρες της περισυλλογής, ήρθε κι η Ανάσταση του Κυρίου. Τελείωσαν οι μαγειρίτσες και οι σούβλες. Οι ευσεβείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσαν να εκκλησιαστούν με κατάνυξη, χωρίς … παρατράγουδα από το χριστεπώνυμο πλήθος. Κι όπως αντιλαμβάνεστε από τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η προεκλογική … «κλωτσοπατινάδα»!

Απάθεια

Πάντως μεταξύ των ψηφοφόρων, οφείλω να ομολογήσω ότι επικρατεί μία απάθεια περί τα εκλογικά. Κάτι το οποίο το παρατηρήσαμε και στις δύο προεκλογικές περιόδους του 2023. Εκείνη η απάθεια ήταν που έδωσε τελικώς το 41% στη Νέα Δημοκρατία και τη δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη….

Δεν είναι το ίδιο

Αυτή όμως η εξαιρετικά «χαμηλών τόνων» προεκλογική αντίδραση, όλοι φοβούνται ότι δεν «κρύβει» το ίδιο αποτέλεσμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν, πρωτίστως από τα αποτελέσματα των focus group, εκτός φυσικά από τας ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Αποχή

Οπως σας έχω ενημερώσει κατ΄ επανάληψη, δεν είναι άλλος από την αποχή! Φαίνεται πως ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στην κάλπη!

Αλλο το 2024

Και μπορεί στις εθνικές εκλογές του 2023, η αποτυχία του κυβερνητικού προτάγματος -με την αμέριστη … βοήθεια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ομως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ίδια….

Δίλημμα;

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν να θέσουν δίλημμα σε … υψηλούς τόνους. Αν προτάξουν το δίλημμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις «μεταρρυθμίσεις» τότε θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές. Γι΄ αυτό και το προβάλει με χαμηλούς τόνους. Αλλά έτσι περνάει απαρατήρητο! Ανεξάρτητα με όσα ισχυρίζεται στο «σύστημα»!

Δύο κίνδυνοι

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς – που από την Λάρισα και πάνω «καλπάζει» – και η αποχή. Ο κίνδυνος είναι προφανής. Η αποχή προέρχεται κατά κύριο λόγο από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Διότι αυτό το κόμμα είναι κυβέρνηση, κι αυτό το κόμμα δυσαρεστεί την κοινωνία. Τα πράγματα είναι απλούστερα απ΄ όσο φαίνονται….

Δυσαρέσκεια

Η βασική εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται από 29% ως και 32%. Το υπόλοιπο ποσοστό προήλθε από άλλους χώρους και για άλλους λόγους. Κι είναι αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων, που είναι δυσαρεστημένο. Και μάλιστα πολύ! Και παράλληλα από την βασική δύναμη της Πειραιώς «έχει λαμβάνειν» η «Δεξιάς της Δεξιάς»! Γι΄ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο»….

Ακάλυπτες επιταγές

Οι τελευταίες περίπου τριάντα ημέρες ως τις εκλογές θα έχουν υψηλές ταχύτητες, ένταση, «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» και υποσχέσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου πολλές υποσχέσεις, που θα έχουν εξαιρετική ομοιότητα με τις … «ακάλυπτες επιταγές»! Διότι χρήματα δεν υπάρχουν – το έχουμε ξαναπεί. Γι΄ αυτό ακριβώς και οι αποζημιώσεις των πληγέντων από τις καταστροφές του περασμένου χρόνου δίνονται με το … «σταγονόμετρο»!

Και στη Κουμουνδούρου

Ομως η αποχή δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και για την Κουμουνδούρου. Η δημοσκοπική ανάκαμψη των τελευταίων μηνών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει κινδύνους! Από την μία πλευρά ένα σημαντικό τμήμα των σταθερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίζεται σε μία κατάσταση – μάλλον – σοκ και αποστασιοποιημένο. Από την άλλη πλευρά τα καινούργια ακροατήρια τα οποία έχουν «γοητευθεί» από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη δεν φαίνεται να είναι πολίτες φανατικοί της … κάλπης!

Το ιδανικό!

Στελέχη της Κουμουνδούρου που διακρίνονται για την συντηρητικότητα των εκτιμήσεων τους, μου έλεγαν πως το μεγάλο στοίχημα είναι να οδηγηθούν στην κάλπη οι «σοκαρισμένοι» ψηφοφόροι του, αλλά και οι νέες κατηγορίες ψηφοφόρων που έχει προσελκύσει ο πρόεδρος του. Αν αυτό συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι έκπληξη. Διαφορετικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ελπιδοφόρα….

Η επόμενη ημέρα

Και το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται να ανοίξει συζητήσεις την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μέχρι τώρα πάντως η πορεία του κ. Κασσελάκη φαίνεται να είναι αισιόδοξη. Αλλά όπως λένε και στο χωριό μου «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»!

Στη Χαριλάου Τρικούπη

Κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από το «κοινωνικό ναρκοπέδιο» και ο κ. Κασσελάκης να διευρύνει τη … γοητεία του, στη Χαριλάου Τρικούπη, οι εχέφρονες από την ομάδα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα! Η οποία θα είναι μάλλον συννεφιασμένη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα….

Εξελίξεις;

Για να καταλάβετε το κλίμα. Προ εβδομάδων η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου έβαλε τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματα στο 18% με 20%. Και προσφάτως επισήμως ο πήχης κατέβηκε στο όριο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του 2019. Δηλαδή στο 7,7%! Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί. Βεβαίως ο κ. Ανδρουλάκης – όπως εξάλλου και ο κ. Κασσελάκης – θα ζητήσει να μετρηθεί στις εθνικές εκλογές του 2027. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!

Τα προβλεπόμενα

Ομως ένα αποτέλεσμα που θα κινείται στα όρια του εκλογικού αποτελέσματος του 2023, θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του. Είναι προφανές, ότι σ΄ αυτή την περίπτωση θα θέσει σε κίνηση τα προβλεπόμενα του καταστατικού. Και φυσικά είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει και σε νέες εσωκομματικές εκλογές….

Ονόματα

Ηδη κυκλοφορούν διάφορα ονόματα στο παρασκήνιο, συνυποψηφίων του. Ορισμένα εκ των οποίων μπορούν να αποτελέσουν και έκπληξη. Ονόματα δεν γράφω υπολήψεις δεν θίγω. Προς το παρόν! Και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να επαναβεβαιώσει την προεδρία του!

Πρωθύστερα;

Ολα αυτά μπορεί να θεωρούνται πρωθύστερες συζητήσεις. Κι όμως δεν είναι. Υπάρχουν διάφοροι κύκλοι, εκ δεξιών και εξ αριστερών του, που προετοιμάζονται. Για να μην σας πω ότι έχουν πάρει τσατσάρες και σπάζουν τα δόντια, ένα κάθε μέρα, περιμένοντας το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Εκτός κι αν διαψευστούν και χρειαστεί να αγοράσουν καινούργιες, μεγαλύτερες αυτή τη φορά, τσατσάρες! Γιατί οι εκλογές του 2027 αργούν ακόμη….

Η «Νέα Αριστερά»

Εν τω μεταξύ η «Νέα Αριστερά» συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων εμφανίζονταν δημοσκοπικά να εξασφαλίζει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τελευταίο διάστημα ξαναβυθίζεται κάτω από το 3%. Αντιθέτως το ΜΕΡΑ25 που είχε αρχίσει να πέφτει κάτω από το 2%, τελευταία βρίσκεται πάνω από το 2%. Κι έτσι προέκυψε το περίφημο βιντεάκι της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου στο Τικ Τοκ! Υποθέτω όμως ότι έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο χαρακτηρισμός ως περίπου «persona non grata» του κ. Γιάνη Βαρουφάκη από την Γερμανία. Οι δύο σχηματισμοί έχουν ένα κοινό εκλογικό τμήμα της αριστεράς, που πιθανόν δεν έχει ακόμη καταλήξει….

Related posts

Ένα ξεχωριστό δίκτυο εθελοντών δημιούργησε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών

banks

Στα 900 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός, ζητεί ο Κασσελάκης

banks1

Μητσοτάκης : Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται

banks

Απόσυρση υποψηφιότητας νυν Δημάρχου μεγάλου Δήμου της Αττικής

banks1

Ολοκληρώνεται η υπογειοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης στη Μαλακάσα

banks

Στριμώχνουν την κυβέρνηση στους δρόμους και τη Βουλή – «Όχι» στο νομοσχέδιο, «ναι» στη δημόσια Παιδεία

banks