24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Η Ελλάδα αναζητά ρόλο γέφυρας στο Μεσανατολικό

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με την παλαιστινιακή πλευρά και τον αραβικό κόσμο, καθώς και η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ που αναπτύχθηκε είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το κλειδί που αυξάνει τις δυνατότητες της Αθήνας για ενεργή διπλωματία και για επικοινωνία και με τις δύο πλευρές. Παράλληλα με την ιδιότητα της χώρας ως κράτος – μέλος της ΕΕ.

Στα μέτρα και τις δυνάμεις πάντα της χώρας, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Αθήνα και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και να γίνει σεβαστή η ανθρωπιστική παύση

Ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Ραμάλα είχε την ευκαιρία την Πέμπτη να συναντηθεί με τους πρεσβευτές των αραβικών χωρών  (της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, της Παλαιστίνης, της Λιβύης, του Ιράκ και του Λιβάνου) στην Αθήνα, με αντικείμενο την επίσκεψη του στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Στόχος η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Επιδίωξη της Αθήνας είναι να συνεχίσει με συνέπεια να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με κάθε δυνατό τρόπο ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Αθήνα και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και να γίνει σεβαστή η ανθρωπιστική παύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του in υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις συζητήσεις πλέον να αναφέρονται και στην εξέταση δυνατοτήτων πέραν της κυπριακής πρότασης για έναν θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα. Ένα σχέδιο που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει εφικτό.

Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι βρίσκονται και έγινε αναφορά σε αυτούς και στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Γεραπετρίτης με τους πρεσβευτές των αραβικών χωρών σε διαδρόμους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ και στη συνέχεια να προωθείται στη Γάζα, αλλά και στην ενίσχυση του χερσαίου περάσματος της Ράφα, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Παλαιστινίων.

Συζητήσεις πλέον γίνονται ακόμα και για ένα νέο διάδρομο στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, αλλά και από τη Δυτική Όχθη, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο in.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου με την Αθήνα να προσανατολίζεται στην ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα της στάσης της Λευκωσίας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είναι αυτό που κυριαρχεί στο διπλωματικό πεδίο. Και έγινε αντικείμενο συζήτησης με τους βουλευτές και τον ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Με το ΑΚΕΛ να στρέφει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί για μονομέρεια υπέρ του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις επαφές για την διάνοιξη του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα. Την ίδια στιγμή τις επαφές τους συνεχίζουν και άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλουν στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Related posts

Μενέντεζ – Τσούνης, μέσω του Mega, «τσακίζουν» την τουρκική επιθετική πολιτική

banks

Σε θέση άμυνας η κυβέρνηση μετά τα πυρά της Αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην επιστολική ψήφο

banks1

Σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση στη Golden Visa, προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

banks1

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

banks

Η «μαύρη Κυριακή» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση, το νέο κόμμα και οι «νάρκες» για τον Κασσελάκη

banks1

Οι αγωνίες Μητσοτάκη με τα δικά του λόγια: ο καθρέφτης, το κοντέρ, οι υπερφίαλοι

banks