23 C
Athens
May 22, 2024
Image default
MARKETS

Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο για τον S&P 500

Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο για τον S&P 500

Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη Wall Street, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η Federal Reserve αφήνει σταδιακά πίσω της τις αυξήσεις επιτοκίων. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων συμβάλει στην πορεία κερδών της χρηματιστηριακής αγοράς.

Την Πέμπτη (2/11) ο Dow Jones Industrial Average διαπραγματεύτηκε 564,5 μονάδες υψηλότερα, ή 1,7%, για να διαμορφωθεί στις 33.839,08 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη μέρα του από τον περασμένο Ιούνιο. Αντίστοιχα, ο S&P 500 κατέγραψε «άλμα» 1,9% και έκλεισε στις 4.317,78 μονάδες, στην καλύτερη συνεδρίασή του από τον Απρίλιο. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο S&P 500 σημείωσε back-to-back κέρδη πάνω από 1% από τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο Nasdaq Composite αναρριχήθηκε περίπου 1,8% και διαμορφώθηκε στις 13.294,19 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη συνεδρίασή του από τον Ιούλιο.

Ο S&P 500 και ο Dow Jones κινούνται ανοδικά κατά 4,8% και 4,2% μέχρι στιγμής μέσα στην εβδομάδα, μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο. Και οι 11 κλαδικοί δείκτες του S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών να προέρχεται από την ενέργεια και το real estate, που ενισχύθηκαν κατά 3,1%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν εκ νέου, με το 10ετές να «πέφτει» κατά περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,668%. Αυτό έρχεται αφότου η απόδοση του δείκτη αναφοράς ξεπέρασε το 5% τον περασμένο μήνα.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της LSEG, η Wall Street προβλέπει αύξηση κερδών για το δ’ τρίμηνο κατά 7,2%, από 11% την 1η Οκτωβρίου, πριν από την έναρξη της περιόδου αναφοράς. Για το γ’ τρίμηνο, το 80,9% των εταιρειών που ανέφεραν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ το 14,9% κινήθηκε κατώτερα των εκτιμήσεων.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν χαλάρωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το κόστος εργασίας μειώθηκε απροσδόκητα το γ’ τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αποζημιώσεις ανεργίας αυξήθηκαν στις 217.000. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 217.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 210.000 αιτήσεις.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις εργοστασιακές παραγγελίες. Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 1% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 2,4%. 

Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί μπήκε σήμερα για τις τιμές του πετρελαίου. Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,22 δολαρίων ή 2,6% στα 86,85 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 2,23 δολάρια ή 2,8% κλείνοντας στα 82,67 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed ενδεχομένως τελείωσε με τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.985,69 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 1.993,50 δολάρια.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • επιδόματα ανεργίας
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • ΟΜΟΛΟΓΑ

    Related posts

    Wall Street: «Απάντησε» με ράλι στα αμετάβλητα επιτόκια της Fed

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Περιμένοντας τα μάκρο

    banks

    To λουκέτο στην Silicon Valley Bank τρόμαξε την Wall Street

    banks

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    banks

    Δεύτερη διαδοχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Ασιατικές αγορές: Ισχυρές πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ- Διαφοροποιήθηκε η Ιαπωνία

    banks