18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Προς εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Προς εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Ήπια πτώση καταγράφουν την Παρασκευή (2/2) οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ομίλου ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του, με τον «μαύρο χρυσό» να παραμένει σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των φόβων για την ανάπτυξη της ζήτησης στην Κίνα.

Δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο όμιλος διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του και θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου που ισχύουν για το πρώτο τρίμηνο.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

«Αυτό που έχει ήδη γίνει σαφές πέρυσι είναι ότι η αναστροφή αυτών των περικοπών θα είναι σταδιακή», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αναμένει παράταση για το δεύτερο τρίμηνο.

Τις τιμές του πετρελαίου στηρίζει επίσης η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο εύρος 5,25-5,50% και τα σχόλια του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, που είπε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μείωναν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούσαν να οδηγούνται σε εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 5% μετά τις αβάσιμες αναφορές για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που περιόρισαν τα κέρδη και έριξαν τις τιμές περισσότερο από 2% χαμηλότερα την Πέμπτη.

Η ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει την Παρασκευή ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024 και θα υποχωρήσει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα σε περίπου 3,5% το 2028.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία για τη ναυτιλία συνεχίστηκε, αφού ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Χούθι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις στα πλοία θα συνεχιστούν μέχρι να αρθεί η πολιορκία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,08% στα 73,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,05% στα 78,66 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιητικά το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,331% στα 28,895 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού επίσης σταθεροποιούνται, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Παρόλα αυτά, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο. Οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου στην τελευταία συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αρκετά σύντομα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,06% στα 2.072,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,25% στα 23,293 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,15% στα 3,8478 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0879 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,07% στο 1,2752 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,853 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Πού οφείλεται η άνοδος-ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων;

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η μετάλλαξη του κορονοϊού «βυθίζει» το πετρέλαιο

banks

Ράλι ανόδου για το πετρέλαιο-Πάνω από 3% τα κέρδη

banks

Απώλειες για πετρέλαιο και αέριο-Ζήτηση, αποθέματα και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Απώλειες για το πετρέλαιο- Τέταρτη ημέρα κερδών για τον χρυσό

banks