24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Θεσσαλία: Μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα

Επιδότηση 100% για αγορά ζωικού κεφαλαίου και τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων, κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης για τη Θεσσαλία, προκαταβολές αποζημιώσεων στο μέγιστο βαθμό, αξιοποιώντας πόρους του ΕΛΓΑ, αλλά και ευρωπαϊκούς,  αποζημιώσεις για τους παράκτιους αλιείς και τους μελισσοκόμους προβλέπονται στα μέτρα στήριξης που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα για τους αγρότες της Θεσσαλίας προβλέπεται πέρα από την  αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο μέγιστο δυνατό βαθμό θα δοθεί κάλυψη 100% στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με αγορά νέων ζώων και για δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων από πόρους της ΕΕ, χωρίς καμία δαπάνη από την πλευρά των πληγέντων και με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης προβλέπεται η  κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στο 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης πρόσκλησης έτους 2023) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δηλαδή, Με την απόφαση αυτή  ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια, υπερδιπλασιάζεται κατά σχεδόν 20 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα -όπως συνέβη και με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών- όλοι οι επιλαχόντες. Σημειώνεται ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πρόσφατη πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης υποβλήθηκαν 601 επενδυτικές προτάσεις για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται 37.320.000 ευρώ.

Για την απώλεια φυτικής παραγωγής για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% – 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ. Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.

Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% – 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 57%% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ. Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα.

Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπόψιν σε άλλες προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100%η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ. Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.

Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική, κηπευτικά κλπ, θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους. Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

Για την αποκατάσταση εγγείου κεφαλαίου η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής έχει αποφασίσει να καλύψει τις δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση των χωραφιών.

Επίσης ξεκίνησε η διαδικασία για την πληρωμή πρώτης προκαταβολής και στους αγρότες οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση ζημίας για καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους στο γεωργοτεχνικό τους εξοπλισμό, όπως πομώνες, λάστιχα άρδευσης, αποθηκευμένα προϊόντα κλπ.

Σε ό,τι αφορά στις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν ανήλθαν στις 2.363. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις αφορούν σε: 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή, 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια.

Για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου – και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ – θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό.

Το ΥπΑΑΤ θα αξιοποιήσει τις προσφερόμενες δυνατότητες από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο ΕΛΓΑ Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων.  Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα, στους κτηνοτρόφους, χωρίς καμία προσωπική δαπάνη, να αγοράσουν ζώα και να κατασκευάσουν εκ νέου τις σταυλικές εγκαταστάσεις τους και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησής μας στις απαιτούμενες διαδικασίες. Η κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση θα είναι 100%.

Επίσης στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ υπάρχει μέριμνα για την απλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους εκτιμάται ότι υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας  των κτηνοτρόφων

Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά  το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ.  Η κυβέρνηση μεριμνά και για εκείνους οι οποίοι -όχι γιατί αρνήθηκαν- αλλά δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν στον ΕΛΓΑ την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά, τα ορνειθοειδή, κουνέλια, άλογα.  Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν. Το ΥπΑΑΤ φέρνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων των πληγέντων της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, για δύο χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ υπεγράφη ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Μελισσοκομία

Όσον αφορά τους πληγέντες μελισσοκόμους, σε συνεργασία με τους τέσσερις συλλόγους των περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα προτείνει τις όποιες αλλαγές απαιτείται να γίνουν από το Υπουργείο ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. ευρώ έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκατ. ετησίως.

Αλιεία

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ χορηγείται κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στο πλαίσιο του Καν.(ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή/και λόγω των ζημιών που υπέστησαν στα σκάφη και στον αλιευτικό τους εξοπλισμό από την κακοκαιρία Daniel.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού ιδιοκτησίας εκάστου πλοιοκτήτη επί το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία ολικού μήκους του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους που αυτός κατέχει, με ποσό ενίσχυσης ανά σκάφος παράκτιας αλιείας και ανά σκάφος γρι γρι, ως εξής:

α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος

β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων σε 2.600 ευρώ ανά σκάφος.

γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων σε 7.000 ευρώ ανά σκάφος.

δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων σε 8.000 ευρώ ανά σκάφος.

ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι σε 12.000 ευρώ ανά σκάφος.

στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

Related posts

Τι ωθεί τις εισπράξεις ΦΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό

banks

Στον Γ.Γ. Εμπορίου μεταβιβάζεται μέρος της εποπτείας λειτουργίας της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 115,2% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

banks

Παπαθανάσης: Στο 100% η απορρόφηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2023

banks

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Θα αξιοποιήσουμε 72 δισ. για την αναμόρφωση της οικονομίας

banks