24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Κινεζικά πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν ναυτική περιπολία των ΗΠΑ και Φιλιππίνων

Δύο σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν πλοία των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ που πραγματοποιούσαν κοινές περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο στρατός των Φιλιππίνων, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή λόγω εδαφικών διεκδικήσεων.

“Επιβεβαιώνουμε την παρουσία δύο σκαφών του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από απόσταση που παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες στη θαλάσσια περιπολία”, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Στρατού των Φιλιππίνων.

Οι διήμερες θαλάσσιες ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν η Μανίλα και η Ουάσινγκτον, οι οποίες ολοκληρώθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη, ήταν οι δεύτερες μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα – όπως αποκαλεί η Μανίλα τα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που εμπίπτουν στην ΑΟΖ της.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την προειδοποίηση του Πεκίνου προς τις Φιλιππίνες ότι οποιοσδήποτε λανθασμένος υπολογισμός στην κλιμακούμενη διαμάχη τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα επιφέρει αποφασιστική απάντηση εκ μέρους της Κίνας.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα δεν σχολίασε το περιστατικό.

Οι κοινές περιπολίες ήταν σε εξέλιξη όταν ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιπολίες ρουτίνας με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από την Τετάρτη έως την Πέμπτη, αλλά δεν είπε πού ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι περιπολίες αυτές.

Πεκίνο και Μανίλα έχουν αλληλοκατηγορηθεί τους τελευταίους μήνες για διάφορα περιστατικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μεταξύ άλλων ότι η Κίνα εμβόλισε πλοίο που μετέφερε τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

Ο στρατός των Φιλιππίνων δήλωσε την Τετάρτη ότι στη δεύτερη κοινή περιπολία τους αυτή την εβδομάδα συμμετείχαν τέσσερα πλοία του ναυτικού των Φιλιππίνων και τέσσερα πλοία της αμερικανικής διοίκησης του Ινδο-Ειρηνικού που περιλάμβαναν ένα αεροπλανοφόρο, ένα καταδρομικό και δύο αντιτορπιλικά.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με την εμπορική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην περιοχή να έχει αξία άνω των 3 τρισ. δολαρίων ετησίως. Στην θαλάσσια περιοχή αυτή διεκδικήσεις προβάλλουν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δήλωσε το 2016 ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν έχουν νομική βάση, αλλά η Κίνα απέρριψε την απόφαση αυτή.

Related posts

Σιγκαπούρη: Κατέβασε τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος

banks

Μεσανατολικό: Η Χαμάς παρέλαβε φάρμακα για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

banks

Ουκρανία: Η Κομισιόν ενισχύει τη συνεργασία και τη στήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας

banks

Πυροβολισμοί σε κατάστημα στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα – Υπάρχουν νεκροί

banks

Η Τουρκία “φορτώνει” ρωσικό ντίζελ το οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να αγοράσει

banks

Bloomberg: Η Βρετανία αλλάζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB

banks