16.1 C
Athens
May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Χαζάκης: «Οι αυξήσεις στους μισθούς υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με την αύξηση των τιμών»

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Κώστα Καλέτσιο, παραχώρησε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Κωνσταντίνος Χαζάκης. Συγκεκριμένα, σχολίασε πως «Ο πληθωρισμός της απληστίας είναι διάχυτος στην ελληνική κοινωνία, οι μισθοί δυστυχώς με την ακρίβεια, με τις αυξήσεις δηλαδή των τιμών κινούνται στην ίδια κατεύθυνση αλλά δυστυχώς υπολείπονται κατά πολύ οι αυξήσεις στους μισθούς σε σχέση με την αύξηση των τιμών».

«Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είμαστε στο 65% του κοινοτικού μέσου όρου των 27», σημείωσε.

Ο κ. Χαζάκης τόνισε επίσης πως «Υπάρχει κερδοσκοπία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι το 50% αυτής της αύξησης γίνονται εταιρικά κέρδη, άρα σε ορισμένους κλάδους δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Κρατάω μικρό καλάθι σχετικά με το εάν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο, με πολύ καλή πρόθεση βέβαια».

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε πως «πρέπει να γίνει πραγματικός και διαρκής έλεγχος σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Το δεύτερο είναι να δούμε τις τιμές εισαγόμενων και τις τιμές σε παρεμφερείς αγορές και κλάδους.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού σε διάφορους κλάδους και έχουμε κι ένα σοβαρό πρόβλημα μη ανάλογης επιβολής προστίμων προς την αισχροκέρδεια. Εκεί που δεν λειτουργεί η οικονομία της αγοράς σημαίνει ότι υπάρχει στρέβλωση», πρόσθεσε.

Related posts

ΕΚΠΟΙΖΩ: Κόβουν φαγητό και φάρμακα για να ζεστάνουν το σπίτι

banks

Ανοικτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης -Σήμερα οι πιστώσεις της πρώτης φάσης

banks

ΠΟΜΙΔΑ: Να παραταθούν οι προθεσμίες δήλωσης λήξης μισθώσεων και διόρθωσης Ε9

banks

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης

banks

Στο ΕΒΕΑ αντιπροσωπεία από τον Οργανισμό China International Import Expo (CIIE) Bureau

banks

e-ΕΦΚΑ: Στη διοίκηση το εγχειρίδιο λειτουργίας για ταχεία έκδοση συντάξεων

banks