20.6 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Λαγκάρντ: Έχουμε ανοιχτό μυαλό για τις αποφάσεις μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:55

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πηγαίνει στις επόμενες συνεδριάσεις “με ανοιχτό μυαλό” και χωρίς να έχει προαποφασίσει την επόμενη της κίνηση στα επιτόκια έστειλε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της τράπεζας για άλλη μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

“Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζει τις αποφάσεις της στα εισερχόμενα στοιχεία”, ανέφερε. “Μέχρι τις επόμενες συνεδριάσεις θα έχουμε τις νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων μας καθώς και άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού. Μπορεί [η απόφαση μας] να είναι για αύξηση, μπορεί να είναι για παύση – αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

“Τα στοιχεία και η αξιολόγηση που θα κάνουμε σε αυτά τα στοιχεία θα μας πουν αν έχουμε ακόμα δρόμο. Έχουμε ανοιχτό μυαλό για τις αποφάσεις μας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο”, επισήμανε. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι η σημερινή αύξηση των επιτοκίων ήταν “η 9η τους τελευταίους 12 μήνες. Αυξήσαμε τα επιτόκια μας σε όλες τις συνεδριάσεις. Και η σημερινή μας απόφαση έχει οδηγό την αποφασιστικότητα μας να φέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%”, υπογράμμισε. 

Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ξεκαθάρισε ότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές. 

“Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, οι εξελίξεις από την τελευταία μας συνεδρίαση δείχνουν ότι αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, προειδοποίησε, τονίζοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός, αν και κάποιες μετρήσεις δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. 

Σημείωσε παράλληλα ότι οι παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αλλάζουν. “Οι εξωτερικές πηγές μετριάζονται, ενώ αντίθετα οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές – και αυτό περιλαμβάνει και την αύξηση των μισθών και τα ακόμα ισχυρά περιθώρια κέρδους – αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα”, εξήγησε. 

“Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα διαμορφωθούν σε επαρκή περιοριστικά επίπεδα για όσο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”, τόνισε. 

Η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη 

Για την πορεία της οικονομίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook για τη ζώνη του ευρώ έχει επιδεινωθεί, λόγω κυρίως της πιο αδύναμης εγχώριας ζήτησης. Επισήμανε ιδιαίτερα την αδυναμία στον κλάδο της μεταποίησης, σημειώνοντας ότι ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει περισσότερο ανθεκτικός, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός.

“Συνολικά, η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ με την πάροδο του χρόνου, η υποχώρηση του πληθωρισμού, η ενίσχυση των εισοδημάτων και η βελτίωση των συνθηκών στην προσφορά αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη”, ανέφερε.

Στους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη η Λαγκάρντ ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, επιβαρύνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία. 

“Η ανάπτυξη ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί ισχυρότερος από το αναμενόμενο ή αν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί, περιορίζοντας έτσι τις εξαγωγές από τη ζώνη του ευρώ”, πρόσθεσε. 

Για την αγορά εργασίας, σημείωσε ότι παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη ανεργίας να διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάιο, αν και επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι δείκτες που υποδηλώνουν ότι αυτή η τάση ενδεχομένως να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες και να αναστραφεί στον κλάδο της μεταποίησης.

Δημήτρης Στόλης

Related posts

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά drones σε ρωσικό εναέριο χώρο

banks

Το Κατάρ αντιστέκεται στην επιστροφή της Συρίας του Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο

banks

ΗΠΑ: Ανασύρθηκε το τελευταίο θύμα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

banks

Δανία: Η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν έδωσε στη δημοσιότητα προσβολές και απειλές που δέχεται σε social media

banks

Κίνα: Το Πεκίνο ζητά να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για το Μεσανατολικό

banks

Oracle: Αύξηση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο

banks