Με ελληνικά Rafale και πεζοπόρο τμήμα του ΓΕΕΘΑ ο εορτασμός της Βαστίλης στο Παρίσι – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ελληνική υπερηφάνεια στο Παρίσι, με τον Διακλαδικό Λόχο Απόδοσης Τιμών να δίνει το «παρών» στη Γαλλική Εθνική Επέτειο, στην Ημέρα της Βαστίλης, τη στιγμή που τους γαλλικούς αιθέρες έσκιζαν 2 ελληνικά Rafale πλάι με 2 F-35.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στους ρυθμούς της γαλλικής εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου χτύπησε η καρδιά της Ευρώπης, με την Ελλάδα να δηλώνει δυναμικά το «παρών» στις λαμπρές εκδηλώσεις στο Παρίσι. Η φετινή στρατιωτική παρέλαση δεν αποτελεί απλώς μια επιβλητική επίδειξη ισχύος και συμμαχικής συνοχής, αλλά και μια ηχηρή επιβεβαίωση των ισχυρών ιστορικών και στρατηγικών δεσμών που συνδέουν την Αθήνα με το Παρίσι.

Στους γαλλικούς αιθέρες, την προσοχή έκλεψαν τα δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία πέταξαν σε άψογο σχηματισμό πάνω από την γαλλική πρωτεύουσα, μαζί με F-35, Eurofighter Typhoon και Tornado των συμμάχων. Ωστόσο, η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος ήταν εξίσου επιβλητική και συγκινητική, καθώς το ελληνικό πεζοπόρο τμήμα κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Η ελληνική αποστολή στην Avenue des Champs-Élysées

Η ελληνική εκπροσώπηση στο πεζοπόρο τμήμα στελεχώθηκε από συνολικά 21 άτομα —3 Αξιωματικούς και 18 στρατιώτες— που ανήκουν στον Διακλαδικό Λόχο Απόδοσης Τιμών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Με απόλυτο συντονισμό, παράστησε και απαράμιλλο ηθικό, οι Έλληνες ένστολοι παρέλασαν δίπλα σε στρατιωτικά τμήματα συμμαχικών χωρών, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες στρατιωτικές τελετές παγκοσμίως.

Η συμμετοχή αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή για τα στελέχη του Λόχου, πιστοποιώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, πειθαρχίας και επαγγελματισμού που διακρίνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Η ιστορία και η αποστολή της επίλεκτης μονάδας του ΓΕΕΘΑ

Ο Διακλαδικός Λόχος Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ έχει μακρά και καταξιωμένη διαδρομή. Συγκροτήθηκε το 1992 και υπάγεται διοικητικά στο Ειδικό Τάγμα Ασφάλειας και Φρούρησης, έχοντας ως έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για μια επίλεκτη μονάδα, η κύρια αποστολή της οποίας είναι η απόδοση στρατιωτικών τιμών σε επίσημους προσκεκλημένους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στελέχη της μονάδας επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, καθώς αποτελούν τη «βιτρίνα» των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε επίσημη κρατική και διπλωματική δραστηριότητα.

Παράλληλα με τα διπλωματικά και εθιμοτυπικά του καθήκοντα, ο Λόχος συμμετέχει με υπερηφάνεια σε σημαντικές εθνικές επετειακές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Από τον λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, έως τις συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου, η παρουσία του Λόχου προσδίδει ξεχωριστή λαμπρότητα και απότιση φόρου τιμής στους ήρωες του έθνους.

Ελληνική Αποστολή, Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Κληρονομιά και σύνδεση με το 14ο Σύνταγμα Πεζικού

Πέραν όμως από την επιχειρησιακή και εθιμοτυπική του αποστολή, ο Διακλαδικός Λόχος Απόδοσης Τιμών φέρει στους ώμους του μια βαριά ιστορική παρακαταθήκη. Ο Λόχος φέρει με υπερηφάνεια τα διακριτικά και την ιστορική παράδοση του ηρωικού 14ου Συντάγματος Πεζικού, μιας μονάδας που έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας στους αγώνες του Έθνους.

Ελληνική Αποστολή, Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Η σύνδεση αυτή προσδίδει στα στελέχη του Λόχου έναν επιπλέον συμβολικό ρόλο: δεν αποτελούν απλώς τους θεματοφύλακες του εθιμοτυπικού, αλλά και τους ζωντανούς φορείς της πολεμικής αρετής και της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων. Η επιβλητική τους παρουσία στο Παρίσι υπενθύμισε σε όλους ότι η Ελλάδα παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος με βαθιές ρίζες στην ιστορία και το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο μέλλον.

Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Στρατηγική συμμαχία και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής

Στις λαμπρές εκδηλώσεις στο Παρίσι, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία του Πρωθυπουργού στο πλευρό του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε στο ανώτατο επίπεδο τη στρατηγική ευθυγράμμιση των δύο κρατών.

Ημέρα Βαστίλης, Γαλλία, Παρίσι

Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο ιστορικό τους σημείο. Η ανανεωμένη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την αμυντική και ασφαλαιακή συνεργασία δεν αποτελεί απλώς μια διπλωματική διακήρυξη, αλλά έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Στην καρδιά αυτής της συμφωνίας δεσπόζει η ιστορική ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής (Άρθρο 2), η οποία προβλέπει τη συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα —ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας— εάν παραβιασθεί η επικράτεια μιας από τις δύο χώρες.

Η κοινή παρουσία των δύο εθνών στους δρόμους και στον ουρανό του Παρισιού απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η ελληνογαλλική φιλία («Grèce-France-Alliance») είναι μια ζωντανή, ισχυρή και αδιάρρηκτη συμμαχία που εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει την υποχρέωση εκθέσεων για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Eλλάδα και ΗΠΑ συνέταξαν την Απόφαση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Απόφαση 2826, η οποία κατατέθηκε από κοινού από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρατείνει για ακόμη έξι μήνες την υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Απόφαση

ΗΠΑ: H ICE αλλάζει πολιτική στους οδικούς ελέγχους μετά τον θάνατο νεαρού Κολομβιανού στο Μέιν

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης (ICE) σήμερα ανέστειλε την πολιτική της ακινητοποίησης οχημάτων στο πλαίσιο των ερευνών της για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών, αφού πράκτορες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες, μέσα σε διάστημα έξι ημερών, στο Τέξας και το Μέιν, ανέφεραν δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα. Η αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τους οδικούς ελέγχους

ΗΠΑ: Βασικός μάρτυρας στην αμερικανική έρευνα για την τουρκική Halkbank αποφεύγει τη φυλάκιση

Απέφυγε την επιβολή ποινής φυλάκισης ο Ρεζά Ζαράμπ, βασικός μάρτυρας των αμερικανικών αρχών στην πολύκροτη υπόθεση της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank για την παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον καταδίκασε σε ποινή ίση με τον χρόνο που είχε ήδη εκτίσει. Ο 42χρονος Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού είχε δηλώσει ένοχος το

Ο Γουόρς δεσμεύεται για “αλλαγή καθεστώτος” στη Fed και σταθερότητα στις τιμές

Χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό "άδικο βάρος", ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κέβιν Γουόρς, επανέλαβε την Τρίτη το αίτημά του για "αλλαγή καθεστώτος" στην κεντρική τράπεζα. "Αποτελεί φόρο για τον αμερικανικό λαό και τις επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να απαλλαγούμε από αυτόν τον φόρο", δήλωσε. "Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή καθεστώτος στην πολιτική [της Fed] και

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στα μισά της θητείας μας δρομολογήσαμε το 58,81% των δεσμεύσεών μας – Η Αττική αλλάζει με έργα παντού»

Τον αναλυτικό απολογισμό των πρώτων 30 μηνών της θητείας του, καθώς και τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα επόμενα 2,5 χρόνια, παρουσίασε απόψε (14/7/)  ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα επιτάχυνσης του έργου που επιτελείται, θεσμικής συνέπειας και πλήρους λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες. Κατά τη διάρκεια ειδικής ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε

Axios: Ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου να αποσύρει τον στρατό του από τη Συρία και τον Λίβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την περασμένη Πέμπτη, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία και τον προέτρεψε να πράξει το ίδιο και στο Λίβανο, όπως μεταδίδει το Axios την Τρίτη, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ και

Ο Τραμπ κατέβαλε αποζημίωση $5,6 εκατ. στη συγγραφέα Ε.Τζιν Κάρολ που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 5,6 εκατομμύρια δολάρια στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ, αφού δικαστήριο ενόρκων τον έκρινε ένοχο, σε αστική δίκη, για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση της γυναίκας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. "Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι (η Ε.Τζιν Κάρολ) έλαβε την αποζημίωση που

Ανάσα στις αγορές ενέργειας: Ο Τραμπ αποσύρει το τέλος στο Ορμούζ και το πετρέλαιο παίρνει «ανάσα»

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά της συνεδρίασης την Τρίτη, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει την απαίτηση για την επιβολή τέλους προστασίας 20% στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ. Αποσυμφόρεση στο πετρέλαιο από τα υψηλά των δύο τελευταίων ημερών πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες

Related Articles

Popular Categories