16.2 C
Athens
May 5, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης στη EUMED9: Να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην ΕΕ

Στην κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, που αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου στην Σύνοδο EUMED9 στη Μάλτα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

«Ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη που παρείχατε στην Ελλάδα. Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Η  κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο και πρέπει να δράσουμε πολύ άμεσα όλοι μας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε πως «όταν προκύπτει μία τέτοια φυσική καταστροφή σε μία χώρα που έχει προβλήματα στη λειτουργία της, τότε η καταστροφή πολλαπλασιάζεται».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορούμε μόνοι μας να καθορίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε και όχι οι διακινητές».

Το «καρφί» στην ΕΕ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, την συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Το τετ α τετ με τον Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου EUMED9, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Related posts

Συμμετοχή της Ελλάδας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία

banks

Συμβουλευτικό Κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες δημιουργεί ο Δήμος Δελφών

banks1

Ελληνοτουρκικά: Με μειωμένες προσδοκίες η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα

banks1

ΚΚΕ για Μητσοτάκη: Ό,τι κι αν λέει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τον εκθέτει η στάση ΝΔ στην εξεταστική

banks1

Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα

banks

Λιβύη: Το μαύρο κουτί της τραγωδίας

banks1