19.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Μπορούν τα φορολογικά σχέδια της Χάρις να πλήξουν τις αγορές;

Μπορούν τα φορολογικά σχέδια της Χάρις να πλήξουν τις αγορές;

Ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, ο οποίος έχτισε όνομα στη στεγαστική αγορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και είναι εξέχων υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ύφεση εάν γίνουν πραγματικότητα τα φορολογικά σχέδια της Κάμαλα Χάρις.

«Θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21% σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και στη συνέχεια, να προσθέσουν φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη» είπε ο Πόλσον, μιλώντας στο CNBC. «Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία», τόνισε.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει προτείνει φόρο 28% στα μακροπρόθεσμα κεφαλαιουχικά κέρδη για κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χαμηλότερο από το 39,6% που όρισε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον προϋπολογισμό του για το 2025.

Η Χάρις, προηγουμένως, ενέκρινε τις αυξήσεις φόρων που πρότεινε ο Μπάιντεν, οι οποίες περιλαμβάνουν φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη για νοικοκυριά με περιουσία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως «ελάχιστο φόρο δισεκατομμυριούχων». Ωστόσο, άτομα κοντά στη Χάρις, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Μαρκ Κιούμπαν, έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και υπάρχουν αμφιβολίες εάν ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο.

Ο Πόλσον (που έχει μεγάλη συμμετοχή σε ελληνικές τράπεζες) είναι σημαντικός δωρητής στην εκστρατεία του Τραμπ και τον συμβουλεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου στις ΗΠΑ.

Ο 68χρονος επενδυτής πιστεύει ότι η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί άμεσα σε ύφεση, εάν εφαρμοστεί το σχέδιο για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών.

«Εάν η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις κερδίσει και να εφαρμόσει αυτό που υπάρχει στην πλατφόρμα τους, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, αυτό θα προκαλέσει μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης και αυτό θα μπορούσε… να μας βάλει αμέσως σε ύφεση, οπότε, ελπίζουμε, ακόμα και αν εκλεγούν, ότι δεν θα το επιδιώξουν», είπε.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21%, όπου τον μείωσε ο Τραμπ, θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη του S&P 500 και να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών, αλλά καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν αναμένει υποχώρηση στο μέγεθος που περιγράφει ο Πόλσον.

Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες ότι τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ δεν θα είναι τόσο φιλικά προς την αγορά όσο πιστεύει ο Πόλσον, με τους προτεινόμενους δασμούς να αναζωπυρώνουν τον πληθωρισμό και περισσότερες φορολογικές περικοπές που θα διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σημειώνει το CNBC.

Ο Πόλσον, με τον οποίον ο Τραμπ φέρεται να έχει μιλήσει για να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση επανεκλογής του, είπε ότι δεν πιστεύει πως οι δασμοί θα είναι πληθωριστικοί εάν γίνει σωστή στόχευση. Σημείωσε, επίσης, ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα δημιουργήσουν οικονομικά κέρδη που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων και την κάλυψη του ελλείμματος.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ #Χάρις #Τραμπ #Αγορές #Φορολογία #φοροι

Related posts

Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Fed

banks

Σε υψηλό 4μήνου οι ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

banks

Ελεγχόμενο το «ράπισμα» του πληθωρισμού στη Wall Street

banks

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από 5 εβδομάδες κερδών

banks

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε Νταβός και ΕΚΤ

banks

Ασιατικές αγορές: Βαριές απώλειες παρά την εξαγορά της Credit Suisse

banks