16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε Νταβός και ΕΚΤ

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε Νταβός και ΕΚΤ

Στα «κόκκινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (16/1), με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές λιανικής να ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,4%.

Το ετήσιο φόρουμ περιλαμβάνει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες την Τρίτη και συγκεκριμένα του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο φετινό φόρουμ, με τίτλο «Rebuilding Trust», παγκόσμιοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο για να συζητήσουν τα φλέγοντα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, που κυμαίνονται από τον πληθωρισμό και τις αλυσίδες εφοδιασμού έως την τεχνητή νοημοσύνη, τον πόλεμο και τις προκλήσεις για την ασφάλεια.

Στα ευρωπαϊκά μάκρο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανέβηκε στο 3,8% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των μπόνους, επιβραδύνθηκε στο 6,6% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, από 7,2% το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο και σύμφωνα με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι κενές θέσεις εργασίας ήταν 49.000 χαμηλότερες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, μειωμένες για 18η συνεχόμενη φορά.

Ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε κατά 24.000 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μια προσωρινή εκτίμηση.

«Μια άλλη μεγάλη πτώση στην αύξηση των μισθών τον Νοέμβριο υποστηρίζει την άποψή μας ότι οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν γρήγορα. Αλλά η στενότητα της αγοράς εργασίας θα σημαίνει πιθανώς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα κρατήσει την πιο αυστηρή στάση της στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Φεβρουάριο», δήλωσε η Άσλεϊ Γουέμπ, οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε «πολύ θετική» τροχιά, παρόλο που οι συνάδελφοί του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσαν έναν πιο επιθετικό τόνο τις τελευταίες ημέρες.

«Παραμένουμε εξαρτημένοι από τα δεδομένα, έτσι πλαισιώνουμε τις αποφάσεις μας… Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό είναι ότι μπορεί να εδραιώσει τις προσδοκίες για πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%, και αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε αξιόπιστοι και πρέπει να παραμείνουμε έτσι», είπε ο Σεντένο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,47% στις 471,98 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,59% στις 16.523,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,47% στις 7.376,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πέφτει 0,60% στις 7.550,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,60% στις 30.143 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,94% στις 9.979,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,63% στις 6.461,84 μονάδες.

#Νταβός #ΕΚΤ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας ΕΚΤ και ΗΠΑ

banks

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks

Wall Street: Στα «πράσινα» με οδηγό την τεχνολογία

banks

Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ

banks

Κέρδη στη Wall Street-Αυξημένες ελπίδες ότι τέλειωσαν οι αυξήσεις επιτοκίων

banks