14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
MARKETS

Σε υψηλό 4μήνου οι ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

Σε υψηλό 4μήνου οι ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών «εκτινάχθηκαν» την Παρασκευή (15/12) οι ασιατικές μετοχές, καθώς η απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επέκτειναν το ράλι των αγορών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού του MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε σήμερα άνοδο 0,9% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,8%.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι κλάδοι των εργοστασίων και του λιανικού εμπορίου επιταχύνθηκαν τον Νοέμβριο, αν και ορισμένοι δείκτες ήταν κατώτεροι των προσδοκιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη σταθερή. Πιο συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία σημείωσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική επέκταση της παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2022, αν και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων υπονόμευσε τις προσδοκίες.

Πιέσεις δέχεται η κινεζική αγορά, όπου νωρίτερα η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις ενέσεις ρευστότητας, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο για τη μετακύλιση των μεσοπρόθεσμων δανείων πολιτικής που λήγουν, όπως άλλωστε ανέμεναν και οι αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι διενήργησε πράξη αντίστροφης επαναγοράς 50 δισ. γιουάν (7,06 δισ. δολαρίων), καθώς και τη χορήγηση 1,45 τρισ. γιουάν μεσοπρόθεσμων δανείων διευκόλυνσης, ώστε να «διατηρηθεί λογική και επαρκής ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 32.970,55 μονάδες και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,88% στις 7.442,70 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,56% στις 2.942,56 μονάδες και ο Shenzhen Component κινήθηκε πτωτικά κατά 0,33% στις 9.387,10 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο KOSPI κατέγραψε άνοδο 0,76% στις 2.563,56 μονάδες.

Με την επίδοσή του ξεχώρισε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας «άλμα» 2,38% στις 16.756 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #Κινεζική_οικονομία

Related posts

Μεικτά πρόσημα στη σκιά πολέμου και μάκρο στις ασιατικές αγορές

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Ο καλύτερος Ιανουάριος από το 1998 για τον Nikkei

banks

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τον αμερικανικό πληθωρισμό

banks

Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

banks