24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

ΝΥΤ: Η Golden Visa έκανε τη στέγαση απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα προβλήματα που προκάλεσε η Goldan Visa στη στεγαστική αγορά σε χώρες της Ευρωζώνης με έμφαση στην ελληνική περίπτωση δημοσίευσαν οι New York υπογραμμίζοντας ότι τα εν λόγω προγράμματα σχεδιάστηκαν την περίοδο της κρίσης για να στηρίξουν τα ταμεία των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά πλέον «χάνουν τη λάμψη τους».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προσέφεραν προγράμματα Golden Visa στην «απελπισία» τους για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να αποπληρώσουν τους δανειστές τους αλλά και για να αναζωογονήσουν τις «ετοιμοθάνατες» αγορές ακινήτων τους.

Προσθέτει, όμως, ότι πλέον τα προγράμματα αυτά είτε καταργούνται, είτε εγκαταλείπονται σταδιακά καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιστρέψουν τη ζημιά που επέφεραν στη στεγαστική αγορά.

Προτροπή και από την Ε.Ε. να τερματιστούν τα προγράμματα

Μάλιστα οι ΝΥΤ σημειώνουν και ότι αξιωματούχοι της ΕΕ προτρέπουν πλέον τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτά τα προγράμματα προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, ακόμη και για το οργανωμένο έγκλημα».

Ειδικά δε για την ελληνική αγορά η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που συνεχίζει να προσφέρει προγράμματα Golden Visa και υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω προγράμματα κατέστησαν τη στέγη απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες. «Στην Ελλάδα, η οποία αρχικά παρείχε στους αλλοδαπούς πενταετή βίζα παραμονής αν επένδυαν 250.000 ευρώ, πολλές αγγελίες διαμερισμάτων και σπιτιών γύρω από την Αθήνα και στα ελληνικά νησιά εκτοξεύτηκαν ξαφνικά από τιμές ευκαιρίας σε 250.000 ευρώ» σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι πλέον αυξάνεται το ελάχιστο όριο των επενδύσεων στην Αθήνα και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε τις σοβαρές ελλείψεις σε κατοικίες και την πίεση στις αγορές ενοικίων, ιδίως γύρω από την Αθήνα, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να προσελκύσει επενδυτές. Η Ελλάδα άντλησε 4,3 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από τη χρυσή βίζα μόνο από το 2021 έως το 2023» αναφέρει η συντάκτρια του δημοσιεύματος.

Πώς η Golden Visa εκτόξευσε τις τιμές

Η εφημερίδα φιλοξένησε και δηλώσεις της μεσίτριας Laura McDowell από την εταιρεία Mobilia που εδρεύει στην Αθήνα η οποία ανέφερε: «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν καταστήσει τα ενοίκια απλησίαστα στα κέντρα των πόλεων και το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν επενδυτές από πολλές χώρες μετέτρεψαν σπίτια που αγοράστηκαν μέσω προγραμμάτων Golden Visa σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για διακοπές, συμπιέζοντας περαιτέρω την προσφορά προσιτής στέγασης».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα Golden προσέλκυσε κυρίως Κινέζους υπηκόους, με πολλούς «να πετούν στην Αθήνα μεταφέροντας βαλίτσες γεμάτες μετρητά». «Κινεζικές επενδυτικές εταιρείες αγόρασαν επίσης κτίρια σε γειτονιές με χαμηλό εισόδημα και περιοχές με φοιτητικές κατοικίες, ανακαίνισαν διαμερίσματα και τα μεταπώλησαν σε αιτούντες βίζα. Σήμερα, ολόκληρες πολυκατοικίες ακόμη και σε άλλοτε ανεπιθύμητες ζώνες μέσα και γύρω από την Αθήνα ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε αλλοδαπούς» υπογραμμίζεται στο αφιέρωμα των New York Times. «Οι τιμές που ανέβηκαν λόγω της χρυσής βίζας δεν έχουν πέσει», δήλωσε η κ. McDowell και πρόσθεσε: «οι Έλληνες αποκλείσθηκαν εξαιτίας των υψηλών τιμών».

Related posts

POS: 5+1 απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση με τα ταμειακά συστήματα

banks

Ευρωβαρόμετρο: Συντριπτική η ανησυχία των Ελλήνων για το κόστος ζωής

banks

Αυθαίρετα κατηγορίας 5: «Μόνη λύση η Τράπεζα γης»

banks

Οι απειλές από έναν υπουργό κατά του κεντρικού τρεπεζίτη παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ, λένε από την ΕΚΤ

banks

Τι ζήτησε ο Κ. Σκρέκας από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων

banks

ΑΑΔΕ : Διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης

banks