27.1 C
Athens
May 21, 2024
Image default
WORLD

Ο Γερμανός πρόεδρος σε εβραϊκό κιμπούτς

Το κατεστραμμένο κιμπούτς Μπεερί, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, περιηγήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Επτά εβδομάδες έχουν περάσει από την εισβολή των ενόπλων της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, που ιδρύθηκε το 1946 στο νότιο Ισραήλ. Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν αυξημένα. Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν παντού. Λίγο πριν φτάσει στο κιμπούτς, η αυτοκινητοπομπή του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε μία σύντομη στάση, ώστε όλοι οι επιβαίνοντες να προμηθευθούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η Γερμανία έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή της επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Περιήγηση στον τόπο του εγκλήματος

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την περιοχή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη διέμεναν στο κιμπούτς Μπεερί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Οι τρομοκράτες της Χαμάς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως και σκότωσαν τον έναν στους δέκα κατοίκους του Μπεερί, ενώ απήγαγαν περίπου 50 άτομα. Σήμερα η περιοχή φαίνεται εγκαταλελειμμένη. Δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει σημάδια της καταστροφής και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

“Είχαμε ακούσει για τις κτηνωδίες της Χαμάς, αλλά είναι κάτι πολύ διαφορετικό να βρίσκεται κανείς εδώ” δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος. “Σε αυτόν τον χώρο γυναίκες βιάστηκαν, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στα καταφύγιά τους, μικρά παιδιά αποκεφαλίστηκαν. Ομολογώ ότι έχω μείνει άφωνος μετά από όλα αυτά που άκουσα”.

Ο υψηλός προσκεκλημένος από τη Γερμανία περιηγείται τον χώρο και ακούει προσεκτικά τις διηγήσεις για τα θύματα της επίθεσης. Μαθαίνει για το ζευγάρι συνταξιούχων που σφαγιάστηκε μέσα στο σπίτι του, εκεί που σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγα απανθρακωμένα δέντρα στον κήπο. Αλλά και για την 74χρονη Βιβιάν Σίλβερ, που είχε επιστρέψει από τον Καναδά για να μείνει στο κιμπούτς. “Ήταν μία πρωτεργάτρια της ειρήνης” λέει η στρατιωτίνα από το Ισραήλ που συνοδεύει τον Γερμανό πρόεδρο και εξηγεί ότι κάθε τόσο η 74χρονη πήγαινε στα σύνορα με τη Γάζα για να παραλάβει παιδιά από τα παλαιστινιακά εδάφη που παλεύουν με τον καρκίνο και να τα μεταφέρει για θεραπεία στο ισραηλινό νοσοκομείο Auguste Viktoria της Ιερουσαλήμ.

Να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους στη Γάζα

Το νοσοκομείο αυτό, στο Όρος των Ελαιών, θα είναι ο επόμενος σταθμός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά την επίσκεψη στο κιμπούτς. Μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν γίνονται πλέον δεκτοί ασθενείς από τη Γάζα. Ο Γερμανός πρόεδρος υπόσχεται οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις αυξημένες ανάγκες του, ενώ δεσμεύεται ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στις περιπτώσεις που ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές καταφύγιο.

Παράλληλα η Γερμανία θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου κιμπούτς Μπεερί. Σύντομα η Ομοσπονδιακή Βουλή πρόκειται να εγκρίνει μία αρχική χρηματοδότηση επτά εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου στο κιμπούτς, έργο που τελεί υπό την αιγίδα των προέδρων του Ισραήλ και της Γερμανίας.

Κατά την επίσκεψή του ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπενθυμίζει κάθε τόσο ότι δεν πρέπει να λησμονούνται οι δύο βασικές αρχές για την επίλυση της αραβοϊσραηλινής διένεξης: “Περισσότερη ασφάλεια για το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα μία προοπτική για το μέλλον και για τους Παλαιστίνιους”. Η συγκεκριμένη διατύπωση ουσιαστικά περιγράφει τη “λύση των δύο κρατών”, την οποία στηρίζει το Βερολίνο. Κατά τα άλλα ο Σταϊνμάιερ επισημαίνει ότι η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη “όχι μόνο με το Ισραήλ που υποφέρει, αλλά και με το Ισραήλ που αμύνεται”.

“Κάποια μέρα θα επιστρέψουμε”

Καθώς ο Γερμανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός ομόλογός του ετοιμάζονται για μία σύντομη δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, είναι προφανής η συγκίνησή τους μετά την περιήγηση στο Μπεερί, μετά από όσα είδαν, μετά από όσα τους μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες της 7ης Οκτωβρίου. Σιωπηλοί θα επισκεφθούν και τον χώρο που άλλοτε στέγαζε το Πολιτιστικό Κέντρο του κιμπούτς. Σήμερα έχει απομείνει μόνο ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου.

Μαζί τους είναι η Σοφί Μπερζόν ΜακΚι, διευθύντρια της Πινακοθήκης που έχει επίσης καταστραφεί ολοσχερώς. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε αποκτήσει ευρύτερη φήμη στο Ισραήλ, καθώς φιλοξενούσε έργα που εξυμνούν την ελευθερία του πνεύματος και την πολυμορφία των πολιτισμών, κάτι που αντανακλά το ανοιχτό πνεύμα του κιμπούτς. Στις 7 Οκτωβρίου η Σοφί Μπερζόν ΜακΚι πρόλαβε να κρυφτεί σε ασφαλές καταφύγιο, μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, γι αυτό γλύτωσε τα χειρότερα. Ήταν καθαρά θέμα τύχης, λέει, γιατί “οι περισσότεροι εδώ ήταν προετοιμασμένοι για μία ενδεχόμενη επίθεση με πυραύλους, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι μία τυχαία μέρα θα έκαναν έφοδο Παλαιστίνιοι τρομοκράτες για να δολοφονήσουν αθώους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους”.

Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι του Μπεερί, η 37χρονη Σοφί Μπερζόν ΜακΚι και η οικογένειά της έχουν μεταφερθεί σε άλλο κατάλυμα στη Νεκρά Θάλασσα. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μετακομίσουν σε άλλο κιμπούτς. “Όσο δεν αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ, θα πρέπει να παραμείνουμε αλλού” λέει η ίδια. “Αλλά οι περισσότεροι θέλουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους…”.

Related posts

Μεσανατολικό: Στους 21.822 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου

banks

Oι “ιταλικές” νέες υποχρεώσεις της Lufthansa σημαίνουν την υπέρβαση των χαμένων δεκαετιών της Alitalia

banks

Τζέιμι Ντίμον: Άνοιξε χαραμάδα για πολιτική καριέρα μετά την JPMorgan Chase

banks

Τουρκία: Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας – Τα εγκαίνια έκανε ο Ερντογάν

banks

Eurostat: “Άλμα” άνω του 50% στην τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ σε ένα έτος – Αύξηση 67% στην Ελλάδα

banks

Τζο Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν έχουν κοινό στόχο να “αφανίσουν” δημοκρατίες

banks