27.1 C
Athens
May 21, 2024
Image default
WORLD

Ο Νταβούτογλου μπήκε στη βουλή χάρη στους κεμαλιστές και τώρα δηλώνει “ανοιχτός” σε συνεργασία με τον Ερντογάν

Ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) της τουρκικής αντιπολίτευσης, και πρώην πρωθυπουργός με την κυβέρνηση Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 13 Οκτωβρίου δεν έκλεισε την πόρτα για συμμαχία με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις τοπικές εκλογές του 2024.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ικόνιο, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τη γνώμη του για τις δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι “Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να ενταχθούν (στην κυβερνώσα συμμαχία)”.

Ο Νταβούτογλου διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν ειπώθηκαν για το αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (İYİ) και “ιδρύσαμε ένα κόμμα (το 2019) επειδή ήμασταν ενάντια στο πολιτικό μοντέλο που πρότεινε η (κυβερνούσα) Λαϊκή Συμμαχία”, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο T24.

“Εάν κάποιο κόμμα ή ηγέτης θέλει να συναντηθεί μαζί μας, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή και θα συναντηθούμε ανά πάσα στιγμή. Οι άνθρωποι στο AKP είναι επίσης άνθρωποι με τους οποίους ήμασταν μαζί στο παρελθόν. Ακόμα κι αν δεν μας χαιρετήσουν, δεν θα διστάσουμε να τους χαιρετήσουμε”, είπε ο Νταβούτογλου και δεν έκλεισε την πόρτα για πιθανή συμμαχία με το AKP. 

“Το θέμα της συμμαχίας είναι θέμα αρχής. Για τη συμμαχία στις τοπικές εκλογές, κάθε επαρχία, περιφέρεια πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με αυτό ή εκείνο το κόμμα για έναν καλό υποψήφιο”, πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι ο σχηματισμός συμμαχίας είναι πιο δύσκολος για τις γενικές εκλογές και το AKP πρέπει “να εγκαταλείψει τα λάθη που έγιναν μέχρι τώρα και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν”.

Πριν ιδρύσει το Κόμμα του Μέλλοντος το 2019, ο Νταβούτογλου ήταν μέλος του AKP. Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2009 και 2014 και αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας μεταξύ 2014 και 2016 με την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παραιτήθηκε από το αξίωμα τον Μάιο του 2016. 

Δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες οι “φήμες” ότι ανήκει στο τάγμα του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς οι… κακές γλώσσες στην Τουρκία λένε πως ο Νταβούτογλου έφυγε από το ΑΚΡ, λόγω του επικείμενου πογκρόμ εναντίον των γκιουλενιστών, για το οποίο ο Ερντογάν βρήκε αφορμή στο υποτιθέμενο πραξικόπημα, που έγινε λίγες εβδομάδες μετά από την παραίτηση του Νταβούτογλου.

Το Κόμμα του Μέλλοντος ήταν μέρος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού “Τραπέζι των Έξι”, το οποίος αναφέρεται επίσης ως Εθνική Συμμαχία, συμμετέχοντας στις γενικές εκλογές του Μαΐου 2023. Το κόμμα κέρδισε 10 έδρες στο κοινοβούλιο. Ο τρόπος όμως που το έκανε προκάλεσε οργή στους ψηφοφόρους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρχικά ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποδέχτηκε το να κατέβει στις εκλογές ο Νταβούτογλου και οι συν αυτώ, στο ψηφοδέλτιο των κεμαλιστών, κόβοντας έτσι καρέκλες από τους επίδοξους βουλευτές του CHP. Γενικώς αμφισβητείται το αν και πόσο πρόσφερε αυτή η κίνηση στο CHP, μιας και ο οπορτουνιστής ισλαμιστής Νταβούτογλου, και μπήκε στο κοινοβούλιο και εν συνεχεία μεταπήδησε στο ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας (Saadet Partisi) τον Ιούλιο του 2023 για να ιδρύσει κοινή κοινοβουλευτική ομάδα ξεχωριστά από το CHP.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Βρέθηκαν συντρίμμια του βαθυσκάφους Titan – Νεκροί οι 5 επιβαίνοντες

banks

Allianz Trade: Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα είναι πιθανό να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ – Η Ελλάδα μπορεί να χάσει 0,9%

banks

Επίθεση με πυρά κατά Ισραηλινών αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ – Δύο τραυματίες

banks

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατιώτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία

banks

Νότια Κορέα: Η Σεούλ αυξάνει στα 394 εκατ. δολάρια για το 2024 την βοήθειά της στην Ουκρανία

banks

ΗΠΑ: Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ

banks