15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Πολλαπλές πιέσεις στη Wall Street, με το βλέμμα στα επιτόκια

Πολλαπλές πιέσεις στη Wall Street, με το βλέμμα στα επιτόκια

Με το αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τα «βαρίδια» να είναι πολλά για την αμερικανική αγορά η οποία επανήλθε στις συναλλαγές μετά το τριήμερο διάλειμμα, λόγω της αργίας της Labor Day τη Δευτέρα (4/9).

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν μεν σε υψηλότερα επίπεδα τις ενεργειακές μετοχές, αλλά έφεραν και νέες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα σχετικά με τις προοπτικές για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν ανθεκτικότητα. Παράλληλα, ο διοικητής και μέλος της Fed Christopher Waller είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αλλάξει σύντομα τα επιτόκια, δημιουργώντας νέες ανησυχίες για το εν λόγω θέμα.

Στις συναλλαγές της Τρίτης (5/9), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 195,74 μονάδες ή 0,56% και έκλεισε στις 34.641,97 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,42% και έκλεισε στις 4.496,83 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε μόλις 0,08% και ολοκλήρωσε τη μέρα στις 14.020,95 μονάδες. Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,258%, ενώ το 2ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,8991%.

Πέρα από τα ομόλογα, επιβαρυντικά λειτούργησαν οι τιμές του πετρελαίου που αυξήθηκαν, καθώς η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημείωσε κέρδη άνω του 1% και διαπραγματεύθηκε κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη «ανέβασε» τις ενεργειακές μετοχές, με τον σχετικό κλάδο του S&P 500 να κερδίζει περίπου 1%. Οι μετοχές της Halliburton και της Occidental Petroleum προσέθεσαν έκαστη πάνω από 2%, ενώ η EOG Resources σημείωσε άνοδο 1,8%. Αντίθετα, μετοχές αεροπορικών εταιρειών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, όπως η American Airlines, η United Airlines, η Delta Air Lines, αλλά και η Carnival υποχώρησαν περισσότερο από 2%.

«Βουτιά» κατέγραψαν οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά, ο S&P Small Cap 600 «βυθίστηκε» σχεδόν 3% στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο S&P Midcap 400 υποχώρησε κατά περίπου 2,2% και ο Russell 2000 έχασε 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν τον Ιούλιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι παραγγελίες για εργοστασιακά αγαθά σημείωσαν βουτιά 2,1% τον Ιούλιο, ενώ χωρίς τον κλάδο των μεταφορών – που εμφανίζει μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα – οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • ενεργειακές μετοχές
  • ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Related posts

    Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

    banks

    Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για την καλύτερη εβδομάδα του τριμήνου

    banks

    Στη σκιά Fed και τραπεζών η Wall Street

    banks

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    banks

    Τραπεζικά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

    banks

    Wall Street: Double-trouble με απασχόληση και νέο «άλμα» στα ομόλογα

    banks