23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Σε νέο υψηλό- ρεκόρ ο χρυσός και… έπεται συνέχεια

Σε νέο υψηλό- ρεκόρ ο χρυσός και… έπεται συνέχεια

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν νέο ρεκόρ τη Δευτέρα (4/12) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αγγίζοντας τα 2.100 δολάρια η ουγγιά, καθώς η παγκόσμια… προτίμηση για το πολύτιμο μέταλλο δείχνει ότι θα συνεχιστεί.

Οι τιμές του χρυσού είναι σε τροχιά να ανέβουν σε νέα υψηλά το επόμενο έτος και ενδέχεται να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ως καταλύτες τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανόν ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές του χρυσού έχουν κλείσει δύο συνεχόμενους μήνες με κέρδη, με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων δίνουν περαιτέρω στήριξη. Ο χρυσός τείνει να έχει καλές επιδόσεις σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω του χαρακτήρα του ως αξιόπιστου αποθέματος αξίας.

«Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των επιτοκίων το 2024 είναι βασικοί θετικοί μοχλοί για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής Στρατηγικής Αγορών, Παγκόσμιας Οικονομίας και Έρευνας Αγορών της UOB, Χενγκ Κουν Χάου. Εκτίμησε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Οι κεντρικές τράπεζες εμπιστεύονται τον χρυσό έναντι του δολαρίου

Την Παρασκευή, ο χρυσός άγγιξε τα 2.075,09 δολάρια για να ξεπεράσει το ενδοημερήσιο υψηλό- ρεκόρ των 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές της κεντρικής τράπεζας να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την τόνωση των τιμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το αμερικανικό δολάριο ως αποθεματικό ενεργητικό.

«Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον “επίσημο” τομέα τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Μέλεκ.

Μια πιθανή αλλαγή πολιτικής από τη Fed το 2024 θα μπορούσε επίσης να είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο και ένα χαμηλότερο δολάριο κάνει τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση.

Η Fed ξεκίνησε τη σταθερή ροή των αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, μειώνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση για χρυσό, αφού δεν επιστρέφει τόκους, καθώς περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα γίνονται πιο προσοδοφόρα λόγω των υψηλότερων αποδόσεων τους.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι οραματίζεται μια πολιτική χαλάρωσης εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να μειώνονται τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, ωθώντας τους αναλυτές να προβλέψουν άνοδο στις τιμές του χρυσού.

Την Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ απώθησε τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στο μέλλον, οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η Fed μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια προς το παρόν.

«Πιστεύουμε ότι οι κύριοι παράγοντες που θα ωθήσουν τον χρυσό το 2024 θα είναι οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed, το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής έντασης», ανέφερε πρόσφατα η BMI, ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions.

#χρυσός #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια

Related posts

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+

banks

Πετρέλαιο: Σταθερός στην πολιτική σταδιακής αύξησης της προσφοράς ο ΟΠΕΚ

banks

Οδεύει προς τα 40 δολάρια το αργό πετρέλαιο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Συνεχίζει στην… ανηφόρα το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Πτώση τιμής ενόψει της συνάντησης ΟΠΕΚ με Ρωσία

banks