20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς

Πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη (4/9), ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street και τις αγορές της Ασίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε 1,02% χαμηλότερα, στις 514,52 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος. Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,94% στις 18.580,25 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,34% στις 8.270,47 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε 0,98% χαμηλότερα, στις 7.500,97 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,56% στις 33.680,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,56% στις 11.215,95 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 6.739,83 μονάδες.

Η απότομη αυτή πτώση έρχεται μετά την πτωτική έναρξη του Σεπτεμβρίου στη Wall Street, την Τρίτη, με τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του από τις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η παγκόσμια «κατρακύλα».

Η πτωτική συνεδρίαση της Wall Street είδε τεχνολογικούς κολοσσούς να δέχονται πιέσεις, καθώς δύο μετρήσεις της μεταποιητικής παραγωγής των ΗΠΑ υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η Nvidia έχασε περισσότερο από 9% την Τρίτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πίσω στην Ευρώπη, οι ολλανδικές εταιρείες παραγωγής chips ASML και ASM International υποχώρησαν κατά 5,93% και 5,70% αντίστοιχα.

Η ευρεία πτώση στις ΗΠΑ ώθησε τις αγορές της Ασίας σε βουτιά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 3,19%, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε σαφήνεια ως προς το αν η [αμερικανική] οικονομία κάνει κάτι περισσότερο από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής της ή αν τα κέρδη πέφτουν πραγματικά -σε επίπεδο δείκτη- με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Freddie Lait, επικεφαλής επενδύσεων στην Latitude Investment Management, στο CNBC.

«Για εμένα, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη δυναμική και τα τεχνικά στοιχεία παρά με τα θεμελιώδη αυτή τη στιγμή, και ειλικρινά αυτό είναι που οδήγησε την αγορά, τον περασμένο μήνα, σε αυτό το μεγάλο κραχ και την ανάκαμψη που είδαμε. Δεν είναι οι μεμονωμένοι, μακροπρόθεσμοι, θεμελιώδεις επενδυτές που οδηγούν αυτές τις αγορές πλέον.

Είναι οι momentum traders, είναι οι macro traders, είναι οι high-frequency traders, είναι όλοι οι άλλοι παίκτες στην αγορά που έχουν διαφορετικούς λόγους να διαπραγματεύονται μετοχές [σε] μικρότερα χρονικά πλαίσια ή διαφορετικά είδη επενδυτικών φιλοσοφιών που τείνουν να προκαλούν αυτές τις κινήσεις να είναι μεγαλύτερες από ό,τι θα ήταν στο παρελθόν. Επομένως, δεν προσπαθώ να το εκλογικεύσω», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα, η Volvo Cars σημείωσε πτώση 2,01%, μετά την αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης της εταιρείας -σε underperform από neutral- από τους αναλυτές της BNP Paribas. Tο απόγευμα της Τετάρτης, η Volvo Cars ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους στόχους της για την ηλεκτροκίνηση από 100% πλήρως ηλεκτρικές πωλήσεις μέχρι το 2030, σε 90-100%. «Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και οι απαιτήσεις των πελατών» βρίσκονται πίσω από αυτήν την αλλαγή, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία «θα επιτρέψει την πώληση ενός περιορισμένου αριθμού υβριδικών μοντέλων, αν χρειαστεί».

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Volkswagen, η οποία κινδυνεύει με λουκέτο στη Γερμανία, ενώ παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λόγω του ενδεχόμενου κλεισίματος εργοστασίων της εταιρείας.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #απώλειες #Πτώση

Related posts

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στην Ιαπωνία

banks

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

banks

Συνεχίζει στο «τέμπο» του «κόκκινου» Σεπτεμβρίου η Wall Street

banks

Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

banks

Ώθηση από τα στοιχεία για το ΑΕΠ έλαβαν οι ευρωαγορές

banks

Η τεχνητή νοημοσύνη στέλνει τις αμερικανικές μετοχές σε τιμές ρεκόρ

banks