23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Η τεχνητή νοημοσύνη στέλνει τις αμερικανικές μετοχές σε τιμές ρεκόρ

Η τεχνητή νοημοσύνη στέλνει τις αμερικανικές μετοχές σε τιμές ρεκόρ

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε υψηλό ρεκόρ στις 22 Ιανουαρίου, οδηγούμενος από το ράλι των εταιρειών κατασκευής chips και των big tech. Ομοίως, ο δείκτης ημιαγωγών και ο Nasdaq 100 έκλεισαν αμφότεροι σε υψηλά ρεκόρ, τροφοδοτούμενοι από την αισιοδοξία για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και θετικές δηλώσεις σχετικά με τις προοπτικές της νέας τεχνολογίας από εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με την κατασκευή chips.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) βλέπει ταχύτερη υιοθέτηση της AI και άνθηση της ζήτησης για high-end chips, ενώ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η εταιρεία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για επεξεργαστές γραφικών  που ενσωματώνουν τεχνολογία AI.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν παραμείνει ανθεκτικές φέτος, με πρωταγωνιστές τόσο τις εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών όσο και τις εταιρείες δημιουργίας λογισμικού, δύο από τους κλάδους που η UBS προτιμά. Ο δείκτης των ημιαγωγών έχει αυξηθεί κατά περίπου 5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ενώ ο Nasdaq 100 έχει άνοδο 3%.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, η UBS θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι συναφείς εταιρείες, ιδίως εκείνες του κλάδου των ημιαγωγών, θα διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον το 2024 – και μάλιστα, πρόκειται να ενισχυθεί για μία σειρά από λόγους:

Ισχυρές τάσεις ζήτησης AI. Τα παγκόσμια έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15 φορές στο διάστημα 2022-2027, από $28 δισ. σε $420 δισ.. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει από την ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση για chips υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης και GPU, τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω της ισχυρής απαίτησης για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, και της αύξησης των συμπερασμάτων (εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης μετά την εκπαίδευση των μοντέλων).

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένες απόψεις, τα πρόσφατα σχόλια της TSMC (η οποία τόνισε ότι η ζήτηση για GPU υπερβαίνει την προσφορά) και άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (που σημειώνουν αύξηση των δαπανών για AI chips) είναι καθησυχαστικά. Η UBS θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το τεχνολογικό θέμα της δεκαετίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο προφίλ ανάπτυξης αλλού.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την άνοδο της αγοράς ημιαγωγών. Η UBS έγινε «θετική» προς τους παγκόσμιους κατασκευαστές ημιαγωγών τον Οκτώβριο του 2023, λόγω της ισχυρής και διευρυνόμενης ζήτησης AI, ενώ η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι η βιομηχανία των ημιαγωγών και του λογισμικού είναι σε καλή θέση για να οδηγήσει το «κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο βιομηχανίες αναμένεται να παρουσιάσουν σταθερή διψήφια αύξηση κερδών (50% αύξηση κερδών για τους ημιαγωγούς και κοντά στο 20% για το λογισμικό) και λειτουργικά περιθώρια κέρδους άνω του 30% το 2024.

Οι προσδοκίες της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών για διψήφια αύξηση των πωλήσεων chips, λόγω της βελτίωσης της ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές και smartphones στηρίζουν την άποψη της UBS για ενίσχυση της ζήτησης.

Οι υψηλές αποτιμήσεις είναι δικαιολογημένες. Οι ημιαγωγοί διαπραγματεύονται παγκοσμίως με premium περίπου 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας. Σύμφωνα με τη UBS, αυτό το premium δικαιολογείται, δεδομένης της σημαντικής εξέλιξης των ημιαγωγών κατά την τελευταία πενταετία με έκθεση σε πολλά mega-trends και ισχυρή δύναμη στο κομμάτι της τιμολόγησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ημιαγωγοί διαπραγματεύονται με 22x forward P/E, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για 50% αύξηση των κερδών. Πρόκειται για έκπτωση 10-15% σε σχέση με τον τεχνολογικό κλάδο, παγκοσμίως (περίπου 25x forward P/E και αναμενόμενη αύξηση κερδών 16% το 2024).

Αναμένεται ότι ο κύκλος των ημιαγωγών θα επιταχυνθεί το 2024 με διαδοχική βελτίωση των ποσοστών χρήσης.

Στους τρεις τελευταίους ανοδικούς κύκλους, οι τιμές των μετοχών του κλάδου των ημιαγωγών είχαν άνοδο για δυόμισι έως τρία χρόνια. «Δεδομένης της άποψής μας για τις ισχυρές τάσεις της ζήτησης και τις σταθερές επιδόσεις σε αυτόν τον κύκλο, πιστεύουμε ότι οι μετοχές ημιαγωγών έχουν περισσότερο χώρο για να τρέξουν», λέει η UBS.

Έτσι, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να παραμένει ο βασικός μοχλός που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας φέτος και για το υπόλοιπο της δεκαετίας, η UBS διατηρεί την προτίμησή της για τους τομείς των ημιαγωγών και του λογισμικού και βλέπει ευκαιρίες στον τομέα κατασκευής συσκευών αποθήκευσης-μνήμης και το AI edge-computing. «Συνολικά, μας αρέσει ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την ποιοτική μας κλίση και προσφέρει έκθεση σε συναρπαστικές τάσεις», καταλήγει η UBS.

#τεχνητή_νοημοσύνη #AI #ΗΠΑ #χρηματιστήριο #Τεχνολογικές_μετοχές #Άνοδος #ΡΕΚΟΡ

Related posts

Νευρικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Απώλειες άνω του 1%

banks

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά την άνοδο-ρεκόρ της Credit Suisse

banks

Πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών ελέω τραπεζών

banks

Κόντρα στην επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

banks

«Αντισώματα» αποκτούν οι ευρωαγορές απέναντι στις γεωπολιτικές πιέσεις

banks

Μηνιαία άνοδος 2% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks