16.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Πτώση στο πετρέλαιο παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Πτώση στο πετρέλαιο παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Υποχωρούν, σήμερα (15/1), οι τιμές του πετρελαίου καθώς ο περιορισμένος αντίκτυπος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή στην παραγωγή αργού ευνοεί την κατοχύρωση κερδών μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες και πολλά δεξαμενόπλοια άλλαξαν την πορεία τους την Παρασκευή (12/1), καθώς ΗΠΑ και Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα κατά στόχων των Χούθι, στην Υεμένη, μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις της ομάδας κατά της ναυτιλίας.

Η σύγκρουση καθήλωσε, επίσης, τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ταξίδευαν στην περιοχή.

«Η διαπίστωση ότι η προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά οδηγεί τους «ταύρους» της περασμένης εβδομάδας στην κατοχύρωση κερδών, με την καθοδική κίνηση να εντείνεται κάπως από το ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο», δηλώνει ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Την Κυριακή, η πολιτοφυλακή των Χούθι απείλησε με «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση» μετά το νέο χτύπημα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αργότερα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε ενάντια σε ένα από τα πλοία τους από την Υεμένη.

«Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει, προς το παρόν, την παραγωγή πετρελαίου, το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που τιμολογείται στις τιμές του πετρελαίου εμφανίζεται μετριασμένο», αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει απώλειες στην προσφορά πετρελαίου, όμως οι διαταραχές της ναυτιλίας πιέζουν, έμμεσα, την αγορά, κρατώντας 35 εκατομμύρια βαρέλια στη θάλασσα λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας, γράφουν αναλυτές της Citi.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούν κατά 1,51% στα 77,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate χάνει 1,59% στα 71,63 δολάρια το βαρέλι.

Καθοδικά κινείται και το φυσικό αέριο

Απώλειες σημειώνουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας κατά 6,57% στα 29,89 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός, που διαχρονικά αποτελεί μία ασφαλή επένδυση σε περιόδους εντάσεων, σημειώνει άνοδο 0,26% στα 2.056,75 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, ενώ οι επενδυτές αναμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο χρυσός τείνει να έχει καλές αποδόσεις σε περιόδους γεωπολιτικών και οικονομικών αναταραχών, αφού προσφέρει αξιοπιστία και μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κινδύνου από την επένδυση σε πιο «ευμετάβλητα» περιουσιακά στοιχεία.

Το ασήμι σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στα 23,33 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός ενισχύεται κατά 0,56% στα 3,76 δολάρια ανά λίβρα.

Όσον αφορά τα νομίσματα, το ευρώ υποχωρεί οριακά κατά 0,01% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1.0953 δολάριο ανά ευρώ.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,27% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 1,2715 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 0,8609 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Related posts

ΟΠΕΚ: Πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση τη διετία 2024-2025

banks

Το… ντόμινο από το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

banks

Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή

banks

Gazprom: Σταθερές ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Πέμπτη

banks

«Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

banks

Έλλειψη πετρελαίου από το 2025 προβλέπει η CEO της Occidental

banks