May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Π. Πετράκης (ΕΚΠΑ) στο NaftemporikiTV: Το κύριο σενάριο του 2024 είναι περισσότερο υφεσιακό από ό,τι περιμέναμε

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο, παραχώρησε ο Παναγιώτης Πετράκης.

Πιο συγκεκριμένα ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ σχολίασε πως «Αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι το κύριο σενάριο του 2024 ενδεχομένως είναι περισσότερο υφεσιακό απ’ ό,τι αναμέναμε, αυτό το τεκμαίρουμε από το γεγονός ότι σταθεροποιούνται τα επιτόκια και από την πιθανότητα να αναμένουμε μια πτώση των επιτοκίων από τον Ιούνιο», «Θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Πετράκης σημείωσε πως «Η άνοδος των επιτοκίων είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη η οποία έχει πολύ πιο μακροχρόνιο και πολύ πιο βαθύ χαρακτήρα και σχετίζεται και με την υπερδιόγκωση των Δημοσίων χρεών», «Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε μπει σε μια δεκαετία υψηλότερων επιτοκίων, αναμένουμε μια πτώση από τον Ιούνιο», «αλλά δεν θα ξαναγυρίσει στα επιτόκια τα οποία ξέραμε, άρα περνάμε σε μια φάση αυξημένου κόστους χρήματος, το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων αρκετά πιο έντονη απ’ ότι φανταζόμαστε».

Τέλος ο κ. Πετράκης εξήγησε πως «Νομισματική χαλάρωση δεν προβλέπεται, αντίθετα είμαστε σε περίοδο αυξημένης στενότητας νομισματικής», «Μιλάμε για μια φάση δεκαετούς εξέλιξης, όπου πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυξημένα επιτόκια», «Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σοβαρά θέματα, προφανώς στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης», «Αφού μπει η επόμενη δεκαετία θα συμβούν δυο πράγματα ταυτόχρονα, αφενός θα επιβαρυνθούν

τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αφετέρου θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του Δημόσιου χρέους», «Θέλει αρκετή προσοχή η διαχείριση των Δημοσίων Οικονομικών».

Related posts

Υδρογονάνθρακες: Τέλος του 2023 εικόνα από τις έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο

banks

Χ. Θεοχάρης σε διεθνή ΜΜΕ: Ποιες είναι οι 5 γραμμές άμυνας για το άνοιγμα του Τουρισμού

banks

ΑΑΔΕ: Από τις 29 Ιουνίου υποχρεωτικά ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

banks

Θεοχάρης από Ην. Βασίλειο: Ο ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει

banks

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός «έσωσε» από πτώχευση 1.600 επιχειρήσεις

banks

Γερμανία: Πολιτική αντιπαράθεση από την πρόταση για αναβολή του φρένου χρέους

banks