24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Π. Ρουμελιώτης στο Naftemporiki TV: Έχουμε το μικρότερο ποσοστό αποταμίευσης στην Ευρωζώνη

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Ο κ. Ρουμελιώτης σχολίασε πως «εγώ θα σταθώ στις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, περίπου είμαστε στο 2% το 2023, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη». «Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί τα επόμενα χρόνια και θα μειωθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης που θα φτάσει περίπου στο 1,2% το 2029, άρα θα έχουμε μια αποκλιμάκωση του ρυθμού μεγέθυνσης η οποία θα δυσχεραίνει την ουσιαστική μείωση του Δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως «μας κάνει έκπληξη η αναβάθμιση που προβλέπει για την ελληνική οικονομία τους επόμενους 24 μήνες η S&P, μιλάει για μεγέθυνση του ΑΕΠ περίπου 2,4%, αυτό δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ». Όπως πρόσθεσε, «πρέπει να αναμένουμε μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αυτό είναι στα αρνητικά. Αυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι ότι το χρέος μεν μειώνεται, αλλά παραμένει πολύ υψηλό μέχρι και το 2029, περίπου στο 135% του ΑΕΠ. Θα έχουμε το μεγαλύτερο χρέος και μέχρι το 2029 στην Ευρωζώνη, αυτό είναι κάτι το αρνητικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μεγάλα περιθώρια για την άσκηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής».

«Υπάρχουν κάποια πιο ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα»

Ο ομότιμος καθηγητής ανέφερε πως υπάρχουν κάποια πιο ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, «το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε το μικρότερο ποσοστό αποταμίευσης στην Ευρωζώνη, έχουμε ένα ποσοστό αποταμίευσης που είναι κάτω από το 10% (9,8%), όταν στην Ευρωζώνη είναι 26%, αυτό δείχνει ότι σίγουρα ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει πολύ τις αποταμιευτικές δυνατότητες του κόσμου. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις και για αυτό οι επενδύσεις παραμένουν ως ποσοστό του ΑΕΠ πολύ χαμηλές σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, 16,8% έναντι 22% και θα εξισωθούν τα ποσοστά αυτά μέχρι το 2029».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι πού γίνονται, εάν αλλάζουν τη δομή της οικονομίας, εάν ψηφιοποιούν την οικονομία, εάν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε, είδαμε λίγες ουσιαστικές επενδύσεις να συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% από φέτος έως το 2029

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Καθαρά κέρδη 59 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα 9μήνου

banks

Τουρισμός: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στην Ινδία

banks

ΥΠΟΙΚ: Οδηγίες για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες εξωτερικού

banks

Τροπολογία με ρυθμίσεις για συμβάσεις στρατηγικής σημασίας

banks

Project Future: Ξεκινάει ο 2ος κύκλος του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς

banks

Παραλίες & αιγιαλός: 10 ερωτήσεις-απαντήσεις για τους νέους κανόνες

banks