24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Ράλι στην Wall Street: Comeback κοντά στα επίπεδα ρεκόρ

Ράλι στην Wall Street: Comeback κοντά στα επίπεδα ρεκόρ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη (15/8) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική οικονομία μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τους καταναλωτές και την αγορά εργασίας, που βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για μία ενδεχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε «άλμα» 554 μονάδων ή 1,39% και έκλεισε στις 40.563,06 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,61% στις 5.543,22 μονάδες, στην έκτη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση. Παράλληλα, ο δείκτης ευρείας αγοράς έχει σημειώσει κέρδη περίπου 8% από το ενδοημερήσιο χαμηλό της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Από την πλευρά του, ο Nasdaq Composite «σκαρφάλωσε» κατά 2,34% στις 17.594,50 μονάδες.

Μετά από άνοδο 3,5% αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 απέχει πλέον λιγότερο από 3% από το ιστορικό υψηλό του. Μάλιστα, είναι κοντά στο να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Νοέμβριο του 2023. Οι τρεις σημαντικοί δείκτες της Wall Street διαπραγματεύονται πάνω από το επίπεδο κλεισίματος της 2ας Αυγούστου, που ήταν η συνεδρίαση πριν από την καταστροφή της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς στις 5 Αυγούστου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες των επενδυτών για οικονομική επιβράδυνση και στο carry trade μεταξύ γεν και δολαρίου.

Η απόδοση των ομολόγων 2ετίας και 10ετίας ενισχύθηκε μετά τα στοιχεία, με τους traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Federal Reserve στο 76,5% έναντι 65% πριν από τα νέα δεδομένα.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,3%. Επίσης, μειώθηκαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ήταν ωφέλιμα για τους επενδυτές που προσπαθούν να επιστρέψουν από την «ελεύθερη πτώση» στις αρχές του Αυγούστου, η οποία συνδέεται με ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας και προέκυψε μετά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους φόβους των επενδυτών για ύφεση πριν από τα οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης και οδήγησαν σε ανάκαμψη των μετοχών μετά το απότομο παγκόσμιο sell-off της περασμένης εβδομάδας.

Η Walmart ηγήθηκε των κερδών στον Dow Jones, με αυξημένες προοπτικές και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «εκτοξεύοντας» τη μετοχή άνω του 6%. «Άλμα» άνω του 6% σημείωσε και η Cisco Systems μετά την ανακοίνωση για μείωσης των κερδών και των εσόδων του δ’ τριμήνου και για περικοπές στο εργατικό δυναμικό της.

Η Nike ενισχύθηκε κατά 4,6% καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής William Ackman δημιούργησε νέα μερίδια στην εταιρεία αθλητικών ειδών. Η Ulta Beauty έκανε «άλμα» 11,6% καθώς η Berkshire Hathaway του Warren Buffett απέκτησε μετοχές στην αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών.

Οι μετοχές «ανέβηκαν» την Τετάρτη καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αντανακλά την επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Αυτά τα στοιχεία – σε συνδυασμό με ένα βασικό μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και που αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο – καθησύχασαν τους επενδυτές ότι μια ήπια οικονομική προσγείωση επιστρέφει στο τραπέζι και ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές του πετρελαίου «ανέβηκαν» υψηλότερα σήμερα, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικής στις ΗΠΑ και η έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας ενίσχυσαν την αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν και οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η αισιοδοξία για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve στήριξε επίσης τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate για τον Σεπτέμβριο έκλεισαν υψηλότερα κατά 1,18 δολάρια ή περίπου 1,53% στα 78,16 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες απωλειών. Αντίστοιχα, τα futures του αργού Brent «σκαρφάλωσαν» στα 81,04 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας 1,28 δολάρια ή περίπου 1,16%.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων ενισχύθηκαν μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ο χρυσός σποτ κέρδισε 0,3% στα 2.454,40 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο έως και 0,9% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ κινήθηκαν κατά 0,5% υψηλότερα στα 2.492,40 δολάρια. Το ασήμι σποτ κέρδισε 2,6% στα 28,30 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 3,8% στα 954,65 δολάρια και το παλλάδιο κινήθηκε ανοδικά κατά 0,5% στα 940,04 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά από πέντε σερί πτώσεις

banks

Στάση αναμονής στη Wall Street εν όψει πληθωρισμού και Fed

banks

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

banks

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street, αλλά με ενεργειακές πιέσεις

banks

Άλλαξε πρωταγωνιστή η Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

banks

Wall Street: Τραπεζική άνοδος με ώθηση από τα stress tests

banks