19.2 C
Athens
May 13, 2024
Image default
MARKETS

Άλλαξε πρωταγωνιστή η Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Άλλαξε πρωταγωνιστή η Wall Street: Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (26/1) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον S&P 500 να σταματά ένα εντυπωσιακό σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων και πέντε ανανεώσεων του ιστορικού υψηλού του. Ωστόσο, αναδύθηκε νέος… σερίφης όσον αφορά τα ρεκόρ, με τον Dow Jones να παίρνει πλέον τα «σκήπτρα», καθώς έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Η Intel άσκησε τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό, ενώ τα νέα οικονομικά στοιχεία έδειξαν μετριασμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,07% στις 4.890,97 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,36% στις 15.455,36 μονάδες, επηρεασμένος από τη διολίσθηση της Intel. S&P 500 και Nasdaq έβαλαν τέλος σε ένα σερί έξι ημερήσιων ανόδων. Αντίθετα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 60,30 μονάδες ή 0,16% στις 38.109,43 μονάδες, που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Και οι τρεις δείκτες έχουν πλέον αυξηθεί περισσότερο από 100% από τα χαμηλά επίπεδα στην περίοδο της πανδημίας.

Παρόλο που ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν σήμερα χαμηλότερα, και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδό τους και τη 12η στις τελευταίες 13. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,06% στο πενθήμερο, ο Dow κέρδισε 0,65% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,94%.

Ο S&P 500 επέστρεψε σε επίπεδα ρεκόρ για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, επεκτείνοντας ένα ράλι που οφείλεται στην αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία και τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και τα στοιχήματα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Intel «βυθίστηκε» 11,9% σε χαμηλό έξι εβδομάδων καθώς οι προβλέψεις για τα έσοδά της ήταν πολύ κατώτερες των εκτιμήσεων λόγω του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, έρχεται αντιμέτωπη με την αδύναμη αγορά των PCs.

Η Tesla ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα της από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας πτώση 13,6%, καθώς η πασίγνωστη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων δημοσίευσε απογοητευτικά αποτελέσματα και προειδοποίησε για προβλήματα το 2024.

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, και κατά 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση.

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται  οι προοπτικές για αύξηση της ζήτησης εντός του 2024. Μάλιστα, αυτή ήταν η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Σήμερα το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 65 σεντς ή 0,84% στα 78,01 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μάρτιο έκλεισε στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,12 δολάρια ή 1,36%. Το αμερικανικό αργό κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με άνοδο 6,27%, ενώ το Brent πρόσθεσε 6,35% στην εβδομάδα.

Τα δύο συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 8% τον Ιανουάριο, με πρόσθετη στήριξη από την απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, τις προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την οικονομία της, τις κακές καιρικές συνθήκες που μείωσαν την παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και την συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ενδεχόμενο για πιο ισχυρή ζήτηση έρχεται καθώς η προσφορά αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ λόγω των χειμερινών καταιγίδων. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Με οριακές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,1% στα 2.016,92 δολάρια, χάνοντας 0,5% στην εβδομάδα. Τα futures του χρυσού είχαν οριακές απώλειες στα 2.016,7 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-«Βαρίδια» πληθωρισμός και Μεσανατολικό

banks

Η Fed, ο Πάουελ και η Γέλεν «τρόμαξαν» τη Wall Street

banks

Κόντρα στην επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

banks

Οι τράπεζες… βυθίζουν τις ευρωαγορές- Πτώση άνω του 2%

banks

«Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα επιτόκια στο επίκεντρο

banks