26.9 C
Athens
June 16, 2024
Image default
WORLD

Ραγδαίες εξελίξεις στην AfD ενόψει ευρωεκλογών

 

H πολυσυζητημένη συνέντευξη της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν στη γαλλική ραδιοφωνία france info προκάλεσε πολιτικό “σεισμό” και στη γειτονική Γερμανία, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της, το οποίο καλπάζει στις γαλλικές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, δεν πρόκειται να συμμετέχει στην ίδια ευρωομάδα με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (την ομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία”) στην επόμενη Ευρωβουλή.

Αφορμή στάθηκε άλλη μια αμφιλεγόμενη παρέμβαση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της AfD Μαξιμίλιαν Κρα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην οποία ο Κρα διατείνεται ότι δεν ήταν εγκληματίες όλα τα μέλη των ναζιστικών SS. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κυριότερη παραστρατιωτική οργάνωση του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία συμμετείχε καθοριστικά στο Ολοκαύτωμα και την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης καθώς και σε σειρά άλλων εγκλημάτων.

Μέτρα κατά του Μαξιμίλιαν Κρα από την AfD

Στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Κρα αλλά και της συνέντευξης της Λεπέν, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στον Κρα όλες τις δημόσιες εμφανίσεις ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ταυτόχρονα, ο ίδιος, αν και δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον προς το παρόν, παραιτείται από το ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματος.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο, κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Κρα για διασυνδέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο, οι οποίες γεννούν υποψίες για σκιώδεις πρακτικές του. Πρόσφατα στο επίκεντρο των γερμανικών αρχών βρέθηκε μάλιστα στενός συνεργάτης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος κατηγορείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα συνολικά η Εναλλακτική για τη Γερμανία, αν και παραμένει δεύτερο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις δημοσκοπήσεις, δέχεται διαδοχικούς κλυδωνισμούς, ενώ πολλά μέλη της βρίσκονται υπόλογα σε δικαστικές υποθέσεις. Με μια απόφαση σταθμό πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μίνστερ απεφάνθη πρόσφατα ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν νόμιμα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “πιθανώς εξτρεμιστικό”.

Έντονη ανησυχία στους κόλπους της Μπούντεσταγκ

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία και στο γερμανικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι έρχονται στο φως διαρκώς πληροφορίες για διασυνδέσεις βουλευτών και κοινοβουλευτικών συνεργατών τους με ακροδεξιούς κύκλους.

Στο πλαίσιο πρόσφατης ενημέρωσης ξένων ανταποκριτών στη γερμανική βουλή, η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας από τους Σοσιαλδημοκράτες ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας εξετάζουν προσεκτικά τα εξτρεμιστικά κόμματα. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Μίνστερ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος μπορεί πλέον να παρακολουθεί ως ύποπτη την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Προκειμένου να απαγορευθεί ένα κόμμα πρέπει να υπάρχουν σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις ότι απεργάζεται σχέδια για ανατροπή της δημοκρατίας μας. Η απαγόρευση ενός κόμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση στη Γερμανία και υπόκειται εύλογα σε πολύ υψηλά προαπαιτούμενα”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Γαλλία: Αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

banks

Έξι μήνες πολέμου: Πόσο κοντά είναι το Ισραήλ στην εξόντωση της Χαμάς- Ανάλυση BBC

banks

Λίβανος: Δύο βοσκοί σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά

banks

Ο Ερυθρός Σταυρός ξεκινάει μια πολυήμερη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων

banks

Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την “ανεμπόδιστη πρόσβαση” της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία

banks

Λίβανος: Κυανόκρανος του ΟΗΕ τραυματίστηκε στα σύνορα με το Ισραήλ

banks