25.1 C
Athens
June 16, 2024
Image default
MARKETS

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στραμμένο σε πληθωρισμό-επιτόκια

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στραμμένο σε πληθωρισμό-επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη (22/5), καθώς οι περιφερειακές αγορές συνεχίζουν να προβληματίζονται σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και την πορεία των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,37% στις 521.04 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν επίσης πτώση, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 1,3% και με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 1,2%.

Ταυτόχρονα, και οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 2,1%, αφού η Anglo American ανακοίνωσε ότι απέρριψε την τρίτη προσφορά εξαγοράς για τον όμιλο BHP, αλλά παρέτεινε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,27% στις 18,676.45 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 είχε απώλειες 0,56% στις 8,368.95 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,61% στις 8,092.11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,49% στις 34,557.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε οριακά χαμηλότερα, κατά 0,06%, στις 11,328.50 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI ενισχύθηκε κατά 0,65 στις 6,950.11 μονάδες. 

Στα μάκρο της ημέρας, υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (21/5). Αυτό ήταν πάνω από την πρόβλεψη του 2,1%, αλλά πολύ πιο κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από το 3,2% του Μαρτίου.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο και να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της στη συνέχεια, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να πλησιάζει κι αυτή σε μια απόφαση για μείωση των επιτοκίων της.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύονταν μεικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα αμερικανικά χρηματιστήρια μεταβλήθηκαν ελάχιστα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα της Nvidia.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός #επιτόκια #BoE

Related posts

Ηρεμούν και καταγράφουν ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

banks

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

banks

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Οριακή πτώση για τον Dow

banks

«Φρένο» στο ράλι της Wall Street, περιμένοντας νέα μάκρο

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας Fed και ΕΚΤ

banks