24.9 C
Athens
May 19, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Μήνυση από εισαγγελείς στον ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο

Οι Ρώσοι εισαγγελείς κατέθεσαν μήνυση κατά του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μελνιτσένκο, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνει την πίεση στους πλούσιους Ρώσους να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το εξωτερικό, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η αγωγή κατά του Μελνιτσένκο, ιδρυτή της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας εξόρυξης άνθρακα Suek JSK και της εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων EuroChem Group AG, κατατέθηκε στις 17 Αυγούστου στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν ο Μελνιτσένκο, η Suek και δύο άλλες εταιρείες, σύμφωνα με την κατάθεση στον ιστότοπο του δικαστηρίου, η οποία δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία, ο Ρώσος πρόεδρος έχει χτυπήσει βιομηχάνους και άλλους πλούσιους Ρώσους που διατηρούν πλούτο στο εξωτερικό και τους έχει καλέσει να επαναπατρίσουν περιουσιακά στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση και τις ομάδες πίεσης να επιταχύνουν τη μεταφορά επιχειρήσεων σε ρωσική δικαιοδοσία. Ενώ η Suek εδρεύει στη Ρωσία, η EuroChem, η οποία δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, ενώ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία. 

Η υπόθεση σχετίζεται με περιουσιακά στοιχεία τα οποία εταιρείες που συνδέονται με αυτόν αγόρασαν το 2018 από επιχειρήσεις που συνδέονται με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μιχαήλ Αμπιζόφ, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορήθηκε το 2019 σε μια υποτιθέμενη υπόθεση υπεξαίρεσης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC.

Ο Μελνιτσένκο έλαβε την απαίτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δικαστηρίου. 

Με εκτιμώμενη περιουσία 13 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Μελνιτσένκο διαμένει πλέον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού ζούσε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη. 

Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια αποσύρθηκε ως δικαιούχος ενός καταπιστεύματος που ελέγχει μερίδια στις εταιρείες που ίδρυσε. Αυτό άφησε τη σύζυγό του – τη Σέρβα τραγουδίστρια Σάντρα Νίκολιτς, πολίτη της ΕΕ – ως δικαιούχο, αλλά αργότερα επιβλήθηκαν και σε αυτήν κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι Ρώσοι επιχειρηματίες που έχουν μεταφέρει τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα παραμείνουν “ξένοι δεύτερης κατηγορίας”.

Related posts

Η ισλαμιστική Χαμάς καλεί σε διαδηλώσεις υποστήριξής της την Παρασκευή σε Δ. Όχθη, Ιερουσαλήμ και σε όλο τον κόσμο

banks

Λευκός Οίκος: “Αβάσιμα και ανάρμοστα” τα σχόλια εισαγγελέα για τον Μπάιντεν

banks

Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε πολιτικούς και κόμματα

banks

Ο Προέδρος της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα στην Ελλάδα από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου

banks

Ντμ. Κουλέμπα: Η Ουκρανία δεν βλέπει εξασθένιση της υποστήριξης της Δύσης

banks

Κιργιστάν: Κάθειρξη 10 ετών σε Κιργίζιο μισθοφόρο που πολέμησε με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

banks