16.1 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Ο φυλακισμένος Ρώσος εθνικιστής Γκίρκιν δήλωσε ότι θα είναι καλύτερος πρόεδρος από τον Πούτιν

Ο Ίγκορ Γκίρκιν, ένας γνωστός Ρώσος υπερεθνικιστής που βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης του με την κατηγορία της υποκίνησης του εξτρεμισμού, δήλωσε σήμερα ότι θα είναι καλύτερος πρόεδρος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο χαρακτήρισε εύπιστο και “πολύ ευγενικό”.

Ο Γκίρκιν έκανε στην εφαρμογή Telegram μια ανάρτηση με τίτλο “Σχετικά με την υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει την παραμονή στην εξουσία για έξι ακόμη χρόνια.

Η ανάρτηση ήταν γεμάτη ειρωνεία και ο Γκίρκιν φαίνεται απίθανο να είναι υποψήφιος. Αλλά τα σχόλιά του ήταν αξιοσημείωτα για την άμεση δημόσια κριτική τους στον πρόεδρο, τον οποίο κατηγόρησε για λανθασμένη εκτίμηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Ο Γκίρκιν δήλωσε ότι ο Πούτιν ήταν “ένα εξαιρετικά εύπιστο άτομο”.

“Ο νυν πρόεδρος είναι πολύ ευγενικός” πρόσθεσε. Κατά την έναρξη του πολέμου ο Πούτιν “χειραγωγήθηκε” από την Ουκρανία και τη Δύση, αλλά επίσης από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την αμυντική βιομηχανία.

“Αποδείχθηκε ότι ούτε η χώρα, ούτε ο στρατός, ούτε η ρωσική βιομηχανία ήταν έτοιμοι για πόλεμο και η λεγόμενη Ουκρανία απέχει πολύ από το να είναι ένας αχυράνθρωπος από στρατιωτική άποψη”.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι είναι ακόμη στη θέση τους και “συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με την ανικανότητά τους”, δήλωσε ο Γκίρκιν. “Εγώ δεν είμαι τόσο ευγενικός, πράγμα το οποίο θα είμαι έτοιμος να αποδείξω στην πράξη”.

Ο Γκίρκιν είπε ότι ο Πούτιν έχει φίλους δισεκατομμυριούχους “στους οποίους δεν μπορούσε (λόγω της προαναφερθείσας ευγένειας και γενναιοδωρίας της ψυχής) να αρνηθεί τίποτα” και ότι ο πλούτος τους αυξανόταν ταχύτερα από τη στρατιωτική παραγωγή.

Επικριτής του τρόπου με τον οποίο η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μετά τον θάνατο του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης “Βάγκνερ” Γιεβγκένι Πριγκόζιν με την συντριβή του αεροσκάφους του την περασμένη εβδομάδα, ο Γκίρκιν παραμένει ο πιο εξέχων επικριτής της Μόσχας σχετικά με τον τρόπο που διεξήγαγε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γκίρκιν συνελήφθη τον Ιούλιο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση εξτρεμισμού, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών. Η σύλληψή του θεωρήθηκε απάντηση εκ μέρους των αρχών για την δημόσια κριτική του.

Ο ρωσικός νόμος απαγορεύει σε καταδικασμένους εγκληματίες να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα και δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε κάποιος να θέσει υποψηφιότητα την στιγμή που είναι προφυλακισμένος.

Ο Γκίρκιν, που χρησιμοποιεί επίσης το όνομα Ίγκορ Στρελκόφ, είναι ένας πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας που συνέβαλε στο να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2014, όταν η πολιτοφυλακή υπό την διοίκησή του κατέλαβε την πόλη Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος και ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ρωσικό.

Τον Μάιο, είχε ανακοινώσει ότι η εθνικιστική οργάνωση της οποίας ηγείται θα μπει στην πολιτική ως ένα κόμμα της αντιπολίτευσης επειδή “η συστημική κρίση” ωριμάζει.

Στην Δύση είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάρριψη τους αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες, για το οποίο καταδικάσθηκε ερήμην από ολλανδικό δικαστήριο. Ο ίδιος αρνήθηκε την εμπλοκή του.

Η εφημερίδα New York Times έγραψε πρόσφατα ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί του χρόνου με το 90% των ψήφων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε αργότερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι τα λόγια του είχαν παρερμηνευτεί, αλλά ότι ο Πούτιν είχε πρωτοφανή υποστήριξη και θα κέρδιζε με συντριπτική πλειοψηφία αν έθετε υποψηφιότητα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

ΗΠΑ: Ένας φοιτητής συνελήφθη αφού απείλησε “να σφάξει τους Εβραίους” στο πανεπιστήμιο Κορνέλ

banks

ΕΕ: Παράταση 1 έτους στα περιοριστικά μέτρα για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

banks

Παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στη Γάζα, για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel

banks

Κέρδη ρεκόρ στα €143 εκατ. η Μπράιτον

banks

Δικαιώνονται πρώην εργαζόμενοι της Alitalia

banks

Γερμανία: Σχεδιάζει επιδοτήσεις ως 900 εκατ. ευρώ για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

banks