21.8 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε δύο προσφυγές του υποψηφίου για την προεδρία Ναντιέζντιν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε σήμερα δύο νομικές προσφυγές του τασσόμενου κατά του πολέμου υποψήφιου για την προεδρία Μπορίς Ναντιέζντιν μετά τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του, ο Ναντιέζντιν δήλωσε ότι θα υποβάλλει έφεση κατά των δύο αποφάσεων και θα καταθέσει περαιτέρω αγωγή κατά εκλογικής επιτροπής για την άρνησή της να εγκρίνει την υποψηφιότητά του.

“Δεν τα παρατάω και δεν θα τα παρατήσω” είπε.

Ο Ναντιέζντιν ήλπιζε ότι θα είναι αντίπαλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά αποκλείσθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι βρήκε παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ανθρώπων που έχουν αποβιώσει, στον κατάλογο των υπογραφών των υποστηρικτών του τον οποίο παρουσίασε για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Η εκλογική επιτροπή αποκλείοντάς τον, απέρριψε τον μοναδικό εναπομείναντα υποψήφιο που τάχθηκε κατά της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” όπως αποκαλεί ο Πούτιν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Ναντιέζντιν χαρακτήρισε τον αποκλεισμό του ως το μοιραίο λάθος του Πούτιν. Μία άλλη υποψήφια που τάχθηκε κατά του πολέμου, η Γιεκατερίνα Ντουντσόβα, αποκλείσθηκε στην αρχή της διαδικασίας έγκρισης της υποψηφιότητάς της.

Ενώ κανείς δεν ανέμενε ότι ο Ναντιέζντιν θα κερδίσει, κατάφερε να ξεκινήσει μια πετυχημένη εκστρατεία και να αποκτήσει μια ορατή δυναμική αξιοποιώντας την ευρέως διαδεδομένη ανησυχία για τον πόλεμο. Οι υποστηρικτές του έκαναν ουρές στην ύπαιθρο μέσα στο χειμώνα έξω από τα σημεία συγκέντρωσης υπογραφών για να βάλουν στον κατάλογο την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τις τουλάχιστον 100.000 υπογραφές υποστηρικτών του που έπρεπε να καταθέσει για την έγκριση της υποψηφιότητάς του.

“Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων παρατάχθηκε σε όλες τις πόλεις της χώρας”, είπε στο δικαστήριο. “Δεν υπήρχαν ουρές για να εγγραφούν άλλοι υποψήφιοι. Μόνο εμείς είχαμε κάτι τέτοιο”.

Πολλοί σχολιαστές υπέθεσαν ότι στον Ναντιέζντιν επιτράπηκε να υπερπηδήσει τα αρχικά εμπόδια για να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με την έγκριση του Κρεμλίνου – κάτι που ο ίδιος ο Ναντιέζντιν αρνήθηκε – προκειμένου να δοθεί η εντύπωση του ανταγωνισμού.

Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Ναντιέζντιν δεν ήταν ποτέ σοβαρός αντίπαλος και ότι η εκλογική επιτροπή απλώς εφάρμοσε τους κανόνες.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, θα αντιμετωπίσει μόνο τρεις άλλους υποψηφίους στην ψηφοφορία της 15ης-17ης Μαρτίου: τον Βλαντισλάβ Νταβανκόφ του κόμματος “Νέος Λαός”, τον Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτη του πιστού στο Κρεμλίνο υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ.

Κανένας δεν ασκεί κριτική στον Πούτιν ή δεν αποτελεί σοβαρή πρόκληση.

Η νίκη θα παρατείνει την κυριαρχία του Πούτιν κατά έξι ακόμη χρόνια, βάζοντάς τον σε τροχιά να ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος κυβερνήτης της Ρωσίας μετά την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη του 18ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Sunday Mail: Η Ζιμπάμπουε θα εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα με βάση τον χρυσό

banks

Ιταλία: Ενδυματολογικές επιλογές και κεντροαριστερά

banks

Κίνα: Η οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει “νέες δυσκολίες”, παραδέχεται η ηγεσία του ΚΚ Κίνας

banks

Βόρεια Κορέα: Στηρίζει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση της ανταρσίας

banks

Απολύτως στάσιμη στο δ’ τρίμηνο η οικονομία της Γαλλίας

banks

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ παραμένει αισιόδοξος ότι η ‘Αγκυρα θα επικυρώσει το σουηδικό αίτημα ένταξης τον Οκτώβριο

banks