24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα «σκαρφάλωσαν» τα συμβόλαια του χρυσού την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου μετά από ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος όχι μόνο ξέκοψε τα περί μείωσης επιτοκίων, αλλά άφησε και ανοιχτό «παράθυρο» για νέες αυξήσεις αν χρειαστεί. Παράλληλα, το πολύτιμο μέταλλο έλαβε ώθηση από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η τιμή του χρυσού στην αγορά spot άγγιξε τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά -αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό- καταγράφοντας άνοδο 1,5%. Το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,6% στα 2.089 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Στην εβδομάδα ο χρυσός πρόσθεσε άνω του 3%.

Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη από τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων από τη Fed, τόνισε στο Marketwatch ο Λούκμαν Οτούνουγκα, αναλυτής στην FXTM.

Ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει ράλι μετά τον Οκτώβριο και την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, λαμβάνοντας στήριξη από τις ανησυχίες για ευρύτερη εξάπλωση των συγκρούσεων αλλά και την πτώση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ένας από τους λόγους που ο χρυσός είναι δημοφιλής και ακριβότερος είναι ο επίμονος πληθωρισμός. Αν και η Fed έχει αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πολλές φορές για τη μείωσή του, ο πληθωρισμός αυτός δεν βρίσκεται ακόμα στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

«Οι ταύροι του χρυσού εστιάζουν στο σχόλιο του Πάουελ ότι το επιτόκιο βρίσκεται για τα καλά σε περιοριστικό έδαφος, το οποίο ακολουθεί το σενάριο πως οι μειώσεις θα έρθουν νωρίτερα, αγνοώντας όμως επιδεικτικά την ξεκάθαρη προειδοποίησή του ότι θα ήταν πρόωρο να εικάζουμε μια πιθανή χαλάρωση των επιτοκίων» σχολίασε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της WisdomTree, ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του σημείου αυτού για αρκετό καιρό. Η πρόβλεψη της WisdomTree συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος ένα ποσοστό πληθωρισμού 3,1% στις αρχές του 2024 και 2,6% το γ’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τόσο τη ζήτηση για χρυσό όσο και την τιμή του.

Βάσει των εκτιμήσεων της WisdomTree, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, φτάνοντας τα 2.090 δολάρια η ουγγιά μέχρι το γ’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, στο «bullish» σενάριό της, η WisdomTree υποστηρίζει πως οι τιμές αυτές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 2.300 δολάρια η ουγγιά.

Στα άλλα μέταλλα, το ασήμι κέρδισε σήμερα 0,6% στα 25,39 δολάρια ανά ουγγιά, σε υψηλό άνω των 6 μηνών, σημειώνοντας επίσης την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία του άνοδο. Η πλατίνα ενισχύθηκε 0,1% στα 928,09 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε 0,2% στα 1.006,34 δολάρια.

#χρυσός #ΡΕΚΟΡ #ΠΟΛΥΤΙΜΑ_ΜΕΤΑΛΛΑ #WISDOMTREE #FED #Μέση_Ανατολή

Related posts

Gazprom: Ελαφρά μειωμένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ανοδικά ο χρυσός-Στο κόκκινο παραμένουν οι πετρελαϊκές τιμές

banks

Η μείωση τιμών της Saudi Aramco «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Ιστορικό υψηλό για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

banks

«Βυθίζεται» ο χρυσός μετά την άνοδο των διεθνών αγορών

banks

Το αμερικανικό πακέτο τόνωσης δίνει «ανάσα» στο πετρέλαιο

banks