28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Σε υψηλό δύο ετών ο τεχνολογικός δείκτης των ευρωαγορών

Σε υψηλό δύο ετών ο τεχνολογικός δείκτης των ευρωαγορών

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα (24/1) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον τεχνολογικό κλάδο να παρέχει τα μεγαλύτερα στηρίγματα. «Άλμα» σημείωσαν η εταιρεία λογισμικού SAP και η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού κατασκευής τσιπ ASML, ενώ νέα κίνητρα από την Κίνα βοήθησαν περαιτέρω το κλίμα στις αγορές.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά από τις 5 Φεβρουαρίου, καθώς οι αξιωματούχοι της τράπεζας αποφάσισαν να επεκτείνουν τις προσπάθειες για να στηρίξουν μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,18% στις 477,08 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κέρδισε 1,58% στις 16.889,92 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 7.527,67 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,91% στις 7.455,64 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 9.974 μονάδες (υψηλό ημέρας) και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,87% και τις 30.338,35 μονάδες (υψηλό ημέρας).

Η ολλανδική ASML «εκτινάχθηκε» κατά 9,7% καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δ’ τριμήνου, έχοντας ανακοινώσει τις καλύτερες τριμηνιαίες παραγγελίες της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο δείκτης AEX του Άμστερνταμ να κλείσει στο +2,43% και τις 806,93 μονάδες, που αποτελούν υψηλό άνω των δύο ετών.

Η SAP ενισχύθηκε κατά 7,6% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής εταιρείας για το 2023 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για το 2024 που θα επηρεάσει 8.000 θέσεις-ρόλους στη SAP, με γνώμονα την εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα, οι δύο παραπάνω μετοχές οδήγησαν σε κέρδη στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό τομέα, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κλάδος έκανε ράλι 4,85% και ακολούθησαν οι τομείς της εξόρυξης και του λιανεμπορίου με άνοδο 2% και 1,3%, αντίστοιχα.

Η γερμανική εταιρείας τεχνολογίας Siemens Energy ενισχύθηκε κατά 9,2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα κέρδη του δ’ τριμήνου αναμένεται να μειωθούν κατά 8,8% για τις εταιρείες του Stoxx 600 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα μειωθούν περίπου 4,5%.

Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα έδειξε ότι η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, αλλά η βελτίωση των προοπτικών της μεταποίησης αντισταθμίστηκε εν μέρει από την απότομη πτώση στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ακολουθεί την Πέμπτη (25/1) η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Οι επενδυτές, ωστόσο, θα επικεντρωθούν σε οποιεσδήποτε ενδείξεις προκύψουν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, με τις χρηματαγορές να περιμένουν σωρευτικές μειώσεις περίπου 130 μονάδων βάσης για το 2024.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Ασιατικές αγορές: Ισχυρές πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ- Διαφοροποιήθηκε η Ιαπωνία

banks

Ο πληθωρισμός «θολώνει» το τοπίο στη Wall Street

banks

Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες μετά την… προσωρινή παύση

banks

Τρίτη διαδοχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ανεβάζει στροφές η Wall Street μετά το «φρένο» στα ομόλογα

banks

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές παρά το ριμπάουντ της Wall

banks