23 C
Athens
May 22, 2024
Image default
MARKETS

Στη διελκυστίνδα των αποτελεσμάτων και του πληθωρισμού η Wall Street

Στη διελκυστίνδα των αποτελεσμάτων και του πληθωρισμού η Wall Street

Με ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, καθώς τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών αντιστάθμισαν τα χειρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ερωτηματικό παραμένει η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων, με τους επενδυτές να περιμένουν κι άλλες ενδείξεις προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Την Παρασκευή (12/1) ο Dow Jones έχασε 118,04 μονάδες ή 0,31% στις 37.592,98 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε την ημέρα 0,08% υψηλότερα στις 4.783,83 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε οριακά 0,02% στις 14.972,76 μονάδες. Στην εβδομάδα, οι τρεις δείκτες σημείωσαν κέρδη. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,34% και ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,84% και ο Nasdaq ξεχώρισε με κέρδη 3,09%. Η Wall Street θα ξαναλειτουργήσει την Τρίτη (16/1), καθώς τη Δευτέρα (15/1) θα παραμείνει κλειστή λόγω της Martin Luther King Jr. Day.

Η Bank of America υποχώρησε κατά 0,3% μετά τη συρρίκνωση των κερδών της στο δ’ τρίμηνο του 2023, καθώς η τράπεζα έχασε 3,7 δισ. δολάρια σε εφάπαξ επιβαρύνσεις, ενώ η προειδοποίηση της Wells Fargo για μείωση από 7% έως 9% των καθαρών εσόδων από τα επιτόκια το 2024 οδήγησαν τη μετοχή της τράπεζας σε πτώση. Η Citigroup σημείωσε άνοδο παρόλο που ανέφερε ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο και δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας. Η JPMorgan Chase κατέγραψε πτώση μετά την ανακοίνωση των καλύτερων ετήσιων κερδών της και την πρόβλεψη για έσοδα από τόκους υψηλότερα από τα αναμενόμενα για το 2024.

Η UnitedHealth επηρέασε αρνητικά τον Dow Jones, με τη μετοχή να χάνει σχεδόν 3,4%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το δ’ τρίμηνο. Η Delta Air Lines σημείωσε επίσης πτώση σχεδόν 9% ακόμη και μετά την υπέρβαση των προσδοκιών για τα τριμηνιαία κέρδη.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, καθώς το κόστος αγαθών όπως τα τρόφιμα και το πετρέλαιο ντίζελ μειώθηκε, ενώ οι τιμές για τις υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε αντίθεση με τη χειρότερη απ’ ότι προβλεπόταν επιτάχυνση του πληθωρισμού λιανικής που ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Πάντως, οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον ερχόμενο Μάρτιο αυξήθηκαν στο 79,5%, από 73,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σε χαμηλό σχεδόν 8 μηνών έκλεισε η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου, στο 4,14%, καταγράφοντας απώλειες 12,2 μονάδων βάσης. Το 10ετές έχασε 1,9 μονάδες βάσης υποχωρώντας στο 3,952%.

Κέρδη σε ημερήσια βάση, αλλά απώλειες στην εβδομάδα, κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο «μαύρος χρυσός» έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις των Χούθι και στα αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 72,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε στα 75,25 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 1,1%. Το συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου Brent έκλεισε στα 78,29 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 1,1%, ενώ εντός της ημέρας βρέθηκε έως και τα 80,75 δολάρια. Στην εβδομάδα το Brent έχασε 0,5%.

Με άνοδο έκλεισε η τιμή του χρυσού, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να λειτουργούν ευεργετικά για το πολύτιμο μέταλλο, καθώς ενισχύουν την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου «σκαρφάλωσε» στα 2.051,60 δολάρια η ουγγιά, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του (+1,6%) από τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη FactSet. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έμεινε οριακά σε θετικό έδαφος.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #αμερικανικες_τραπεζες #τιμές_παραγωγού #πληθωρισμός_χονδρικής #ΟΜΟΛΟΓΑ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

UBS: Οι αγορές πανηγυρίζουν τη μείωση του αμερικανικού πληθωρισμού

banks

Απώλειες για S&P και Nasdaq μετά τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

banks

Ευρωαγορές: Σε νέο υψηλό διετίας ο Stoxx- Πέμπτη σερί άνοδος

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

banks

Wall Street: Νέα άνοδος με ώθηση από την αγορά εργασίας

banks

Wall Street: Πτωτικές τάσεις μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες κερδών

banks