24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Στ. Κασσελάκης στο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό, αποδοτικό κράτος

«Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος, ούτε εφιάλτης» είπε από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Περιέγραψε την εμπειρία του ως αποδήμου Έλληνα, έδωσε έμφαση στις ανισότητες και τις αδικίες που εξακολουθούν να ισχύουν στη χώρα και τόνισε πως για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό κράτος.

«Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή μου στην προεδρία» είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου, παρατήρησε πως κάποιοι «επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα». «Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, έχουμε από τις πιο ψηλές δαπάνες υγείας, επενδύουμε σε παλαιές τεχνολογίες αντί τεχνολογίες του μέλλοντος» ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι και η Θεσσαλονίκη, από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να γίνει η Καλαμαριά πηγή πρασίνου, πάει να γίνει ένα μικρό Μαιάμι. Αυτή είναι η προτεραιότητα;» αναρωτήθηκε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις επισκέψεις του στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία, όπου όπως είπε, 3 στους 4 ανθρώπους δεν έχουν πάρει αποζημίωση. «Έρχονται σε μένα και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ένα χέρι να τους βοηθήσει να ξελασπώσουν τη ζωή τους» σημείωσε.

«Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου; Πραγματικά πιστεύετε ότι θα επιστρέψουν νέοι σε μία χώρα, όπου νεποτισμός και ευνοοικορατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση;» τόνισε.

Μεγάλο στοίχημα η σύγκλιση με την Ε.Ε.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, πρέπει να είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:

  • Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
  • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
  • Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
    Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
  • Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύκγλιση
  • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
  • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στη νέα φορολογική πολιτική για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο».

«Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο» σημείωσε.

«Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Related posts

ΕΣΕΕ: Να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας η φορολόγηση των επιχειρήσεων

banks

ΤτΕ: Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

banks

ΟΤΕ: Έκδοση δύο ομολόγων 350 εκατ. ευρώ – το ένα με αρνητικό επιτόκιο

banks

Συναγερμός από τον Μοσκοβισί για «κόκκινα» δάνεια και α΄ κατοικία

banks

Αρτ. Κουρκουμέλη (Τράπεζα Πειραιώς): Η στρατηγική για την πρόληψη νέων NPLs

banks

Ακαρπο το EuroWorking Group για την πρώτη κατοικία -Το μπαλάκι στην κυβέρνηση

banks