24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου οι επιθέσεις στην Πύλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκρινε ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πύλα της Κύπρου «μπορεί ν’ αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου» και κατήγγειλε την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Δευτέρα τις «επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» στην Πύλα της Κύπρου από τουρκοκύπριους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη με την έναρξη κατασκευής δρόμου.

«Μεγάλη ανησυχία»…

Σε δημόσια δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση των 15 κρατών μελών κεκλεισμένων των θυρών, το ΣΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων μπορεί ν’ αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Στη δήλωση τονίζεται πως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία για την έναρξη έργων χωρίς άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο (χωριό) Πύλα».

«Η ενέργεια αυτή αντίκειται προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Και ίσες αποστάσεις…

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου έργου οδοποιίας και την απόσυρση του εξοπλισμού και του προσωπικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ακόμη όλα τα μέρη να «αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ή κλιμάκωση (…) που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη νήσο και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες συμφωνίας» για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Related posts

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

banks1

Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Να εγκαταλείψει τις απειλές κατά της Κύπρου»

banks

Στον Δήμο Αθηναίων παραχωρείται το ιστορικό κτίριο του Παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου

banks1

Ψηφιακά όλα τα πιστοποιητικά από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

banks

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων με ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου

banks

Δένδιας: Ίσως η όρεξη της Τουρκίας ανοίξει και για τους Αντίπαξους

banks