24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Σύνοδος Κορυφής Αραβικού Κόσμου: Εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα “χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στη Σύνοδος κορυφής Αραβικού Συνδέσμου/Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ. 

“Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα… είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, πρόσθεσε κατά την ομιλία του.

Στη δική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

“Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.

“Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ”, είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα.

“Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ.

“Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων” πρόσθεσε.

Related posts

Ερντογάν, Eurofighter και “ελληνικά συμφέροντα”

banks

Ελβετία: “Ανθεκτικές” οι εγχώριες τράπεζες σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

banks

Ισραήλ: Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διαψεύδει ανακοίνωση της Χαμάς για βομβαρδισμό του αεροδρομίου

banks

Burberry: Άλμα 16% στις πωλήσεις το δ’ τρίμηνο καθώς η Κίνα ανακάμπτει

banks

Βρετανία: Ο Σούνακ προεδρεύει έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης για το Σουδάν

banks

Ιράκ και Κούρδοι υπέγραψαν συμφωνία για να επανεκκινήσει η ροή πετρελαίου

banks