16.4 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Τέταρτη σερί πτώση για τον Nasdaq- «Βυθίστηκε» η Apple

Τέταρτη σερί πτώση για τον Nasdaq- «Βυθίστηκε» η Apple

Νέες απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη (7/9) η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις και να υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η μετοχή της Apple. Οι πωλητές επιμένουν καθώς επανεμφανίστηκαν οι ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» της συνέχειας στην αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο Nasdaq διολίσθησε 0,89% στις 13.748,83 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,32% στις 4.451,14 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 57,54 μονάδων ή 0,17% και έκλεισε στις 34.500,73 μονάδες.

Η μετοχή της Apple κατέγραψε «βουτιά» 2,9% μετά την είδηση που μετέδωσε το Bloomberg ότι η Κίνα προσπαθεί να διευρύνει την απαγόρευση της χρήσης iPhones σε κρατικές επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι μετοχές τεχνολογίας και ημιαγωγών σημείωσαν πτώση, με τις Nvidia και Advanced Micro Devices να υποχωρούν 1,7% και 2,5% αντίστοιχα. Η μετοχή της Seagate Technology κατέγραψε πτώση 11%, ενώ των Skyworks Solutions, Qualcomm και Qorvo σημείωσαν απώλειες τουλάχιστον 7%. 

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, στις 216.000 αντί των εκτιμώμενων 230.000, συμβάλλοντας στους φόβους της αγοράς πως η ισχυρή εικόνα στην αγορά εργασίας θα αποτρέψει το συμβούλιο της Fed από το να σκεφτεί να χαλαρώσει την σφιχτή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ανήλθαν σε 1,679 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 40.000 και κάτω από την εκτίμηση της FactSet για 1,725 εκατομμύρια.

Το 93% των εκτιμήσεων για τα επιτόκια δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Σεπτεμβρίου, ενώ οι προσδοκίες για μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου αυξήθηκαν πάνω από το 40%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,27% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδα βάσης στο 4,97%.

«Φρένο» μπήκε σήμερα στο εντυπωσιακό ράλι του πετρελαίου, το οποίο διήρκεσε 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, στο μεγαλύτερο σερί ημερήσιων κερδών από τις αρχές του 2019, που είχε οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο για το 2023. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού της χώρας μειώθηκαν κατά 6,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 68 σεντς ή σχεδόν 0,8%, στα 89,92 δολάρια το βαρέλι, μετά από επτά συναπτές ημέρες ανόδου που το είχαν οδηγήσει την Τετάρτη στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 16 Νοεμβρίου. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 67 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί στα 86,87 δολάρια το βαρέλι, αφού ολοκλήρωσε την προηγούμενη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου.

Με νέες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, στην τρίτη διαδοχική πτωτική μέρα για το πολύτιμο μέταλλο. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κινήθηκε κατά 0,1% χαμηλότερα, στα 1.942,50 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά περίπου 1% στα 22,95 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός Δεκεμβρίου κατέγραψε απώλειες 0,6% στα 3,76 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • FED
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία, σε άνοδο ο Nikkei 225

    banks

    Στα «κόκκινα» το άνοιγμα των ευρωαγορών- Παραμένουν οι αμερικανικές ανησυχίες

    banks

    «Χαμηλές πτήσεις» στα εταιρικά κέρδη του 2023 προβλέπουν οι αναλυτές

    banks

    Wall Street: 6η εβδομάδα κερδών με ρεκόρ για S&P500, Nasdaq

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

    banks

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    banks