24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Τζ. Πάουελ: Δεν αρκούν έξι μήνες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού – Έχουμε δρόμο μπροστά μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:52

Την προσήλωση της Fed ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% επανέλαβε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ ενώ επεσήμανε τη σημασία που έχει μια ισχυρή αγορά εργασίας για την οικονομία και τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

“Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος για τη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη”, είπε ο Πάουελ χαρακτηριστικά. 

“Διαβεβαιώνω τους Αμερικανούς πολίτες ότι είμαστε προσηλωμένοι ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%” είπε ο Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης της Fed που κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη διαδοχική φορά. Επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Fed. 

Επανέλαβε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η καλυτέρευση της αγοράς εργασίας κινούνται σε μια καλή ισορροπία. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πάουελ είπε ότι τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους έξι μήνες, δεν είναι αρκετά και όπως είπε πρέπει να “είμαστε σίγουροι” ότι τα στοιχεία θα προσδώσουν τη σιγουριά που χρειάζεται για να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων. 

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι η Fed πιθανότατα έχει ολοκληρώσει όλες τις αυξήσεις των επιτοκίων που χρειάζεται σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο σύσφιξης. Ωστόσο, είπε ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν περικοπές στον άμεσο ορίζοντα.

“Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας είναι πιθανόν στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης και ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως όπως αναμενόταν, πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να επιβάλλουμε περιορισμό πολιτικής κάποια στιγμή φέτος”, δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

“Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού. Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε το τρέχον εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι απαραίτητο” πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι  η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι δεν επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και θα παρακολουθεί επίσης τους κινδύνους για τον άλλο στόχο πολιτικής της, που είναι μια υγιής αγορά εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) διατήρησε τα επιτόκια στο εύρος από 5,25% έως 5,5% μετά τη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώθηκε  σήμερα, ένα υψηλό 22 ετών που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. 

Πιο συγκεκριμένα, η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι δεν επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και θα παρακολουθεί επίσης τους κινδύνους για τον άλλο στόχο πολιτικής της, που είναι μια υγιής αγορά εργασίας.

Related posts

Τα ΗΑΕ ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

banks

Ιταλία: Χωρίς την ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μειώνεται το ποσοστό της Φόρτσα Ιτάλια στην πρόθεση ψήφου

banks

Κόλινς (Fed Βοστόνης): “Πιθανή η περαιτέρω αύξηση επιτοκίων – Χρειάζεται υπομονή”

banks

Ιταλία: Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σαλβίνι, συγχαίρει Τραμπ και εύχεται νίκη του

banks

Mastercard: Νέα, καινοτόμα λύση στον χώρο του blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

banks

Οι νέες συσπειρώσεις στη Μέση Ανατολή

banks