24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Την απαγόρευση του “εθιστικού” TikTok Lite εξετάζει η Κομισιόν

Τη δεύτερη επίσημη διαδικασία κατά του TikTok και συγκεκριμένα της υπηρεσίας της, TikTok Lite,  ξεκίνησε η Κομισιόν. 

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας στη Γαλλία και στην Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το “πρόγραμμα ανταμοιβής” του TikTok Lite, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν πόντους κατά την εκτέλεση ορισμένων “ενεργειών” στο TikTok — όπως η παρακολούθηση βίντεο, το ζωντανό περιεχόμενο, οι δημιουργοί, η πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν στο TikTok κ.λπ. — ξεκίνησε χωρίς να έχει προηγηθεί επιμελής αξιολόγηση των κινδύνων που συνεπάγεται ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την εθιστική επίδραση των πλατφορμών, και χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού του κινδύνου.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στη σχετική ενημέρωση το γεγονός αυτό προκαλεί  ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά, δεδομένης της εικαζόμενης απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών επαλήθευσης της ηλικίας στο TikTok. Μάλιστα η  έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών επαλήθευσης της ηλικίας και ο εικαζόμενος εθιστικός σχεδιασμός των πλατφορμών διερευνώνται ήδη στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης διαδικασίας κατά της TikTok.

Ως εκ τούτου, η παρούσα έρευνα θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς:

– Συμμόρφωση της TikTok με την υποχρέωση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες να διενεργεί και να υποβάλλει έκθεση εκτίμησης κινδύνου πριν από την εγκατάσταση λειτουργικών δυνατοτήτων, στην προκειμένη περίπτωση του προγράμματος “Task and Reward Lite”, οι οποίες ενδέχεται να έχουν κρίσιμο αντίκτυπο στους συστημικούς κινδύνους. Ειδικότερα, αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, ιδίως ως αποτέλεσμα του νέου χαρακτηριστικού που ενθαρρύνει την εθιστική συμπεριφορά.

– Τα μέτρα που έλαβε η TikTok για τον μετριασμό των εν λόγω κινδύνων.

Oι κρίσιμες ημερομηνίες

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή και έως τις 3 Μαΐου για να παράσχει τις άλλες πληροφορίες που ζητήθηκαν.

Σε περίπτωση που η TikTok δεν απαντήσει στο αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών με απόφαση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 1 % του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του παρόχου ή του παγκόσμιου κύκλου εργασιών και περιοδικές κυρώσεις έως το 5 % του μέσου ημερήσιου εισοδήματος του παρόχου ή του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.

Τέλος, δεδομένης της αδυναμίας της TikTok να υποβάλει την εκτίμηση κινδύνου που θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας της TikTok Lite, η Επιτροπή υποπτεύεται εκ πρώτης όψεως παραβίαση της νομοθεσίας και θεωρεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρής βλάβης για την ψυχική υγεία των χρηστών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κοινοποίησε επίσης στην TikTok την πρόθεσή της να επιβάλει προσωρινά μέτρα που συνίστανται στην αναστολή του προγράμματος επιβράβευσης TikTok Lite στην ΕΕ εν αναμονή της αξιολόγησης της ασφάλειάς του. 

Related posts

WSJ: Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν από τη Δύναμη Κουντς στο Ιράν πριν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

banks

Επίθεση εχθρών και φίλων κατά Ερντογάν για την… κυβίστηση με τη Σουηδία – Άρση εμπάργκο από Καναδά

banks

Ιταλία: Δύο νεκροί, 57 διασωθέντες από ναυάγια σκαφών με μετανάστες στα ανοικτά της Λαμπεντούζα

banks

Τούρκος γεωλόγος: Τεράστιος σεισμός ίσως και πριν την Άνοιξη στην Τουρκία – Προ της ρήξης ο φλοιός της Γης

banks

Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν εννέα ξένους υπηκόους στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν

banks

Γερμανία: Αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων

banks