21.7 C
Athens
May 22, 2024
Image default
WORLD

Τουρκία: Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια

Πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθώς η έκρηξη του τουρισμού και η μείωση του κόστους εισαγωγών ενέργειας βοήθησαν στην άμβλυνση των πιέσεων προς την τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά μετάβασης.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 674 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας την Παρασκευή. Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε καταγράψει πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο του 2021.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύσει τις ενδείξεις πλήρους μεταστροφής της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία υπό το νέο οικονομικό επιτελείο που όρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις πρόσφατες εκλογές, σε μια προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας των 900 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο αυτής της στροφής είχε τεθεί η αντιμετώπιση του χρόνιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και της χορήγησης δανείων με πιο συμβατικά μέτρα, όπως η αύξηση των επιτοκίων.

Related posts

Στα χέρια της ιταλικής Cisalfa η δραστηριότητα και τα assets της χρεοκοπημένης γερμανικής SportScheck

banks

Μπλίνκεν: Η Ρωσία χρησιμοποιεί αμυντικές τεχνολογίες από την Κίνα, το Ιράν και τη Β. Κορέα

banks

Κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία σε δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων που συνδέεται με τη Χαμάς

banks

Ινδία: Τουλάχιστον 27 νεκροί και 50 αγνοούμενοι από κατολίσθηση

banks

Κίνα: Σεισμός 5,7 βαθμών έπληξε το Θιβέτ

banks

Ισραήλ: Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διαψεύδει ανακοίνωση της Χαμάς για βομβαρδισμό του αεροδρομίου

banks