21.8 C
Athens
May 20, 2024
Image default
MARKETS

Το άγχος της ΕΚΤ διοχετεύθηκε στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Το άγχος της ΕΚΤ διοχετεύθηκε στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Απώλειες σημείωσαν την Τρίτη (23/1) οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί αλλά και ανήσυχοι εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Κέρδη για τον κλάδο της εξόρυξης, ο οποίος περιόρισε τη συνολική πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,28% και έκλεισε στις 471,52 μονάδες, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τον τομέα του real estate να είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων, με πτώση 0,8% και 1,3% αντίστοιχα.

Αντίθετα, ο εξορυκτικός κλάδος πρόσθεσε 2% καθώς οι τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων ανέβηκαν, ενώ ο χαλκός υποστηρίχθηκε από τις ελπίδες ότι η Κίνα, η κορυφαία καταναλωτής μετάλλων, θα παρέχει περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας της.

Στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε κατά 0,34% στις 16.627,09 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε οριακά 0,03% στις 7.485,73 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 7.388,04 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 διολίσθησε 1,09% στις 9.859,20 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,35% στις 30.077,46 μονάδες.

Στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1 μονάδα τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2023.

Κι ενώ η παύση των αυξήσεων των επιτοκίων είναι σχεδόν σίγουρη για την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις περίπου 130 μονάδων βάσης φέτος, με πιθανότητα σχεδόν 97% για την πρώτη μείωση τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, έφεραν «σύννεφα», καθώς ενδέχεται να αργήσει περισσότερο από το αναμενόμενο η έναρξη των μειώσεων επιτοκίων.

Η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη καταγράφει συνεχόμενη πτώση για περισσότερο από έναν χρόνο λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό. Η έκθεση φανερώνει ότι η μείωση της όρεξης για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν μικρότερη το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

H Wall Street δυσκολεύεται να ανακάμψει- Απώλειες για τον Nasdaq

banks

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο επιτόκια και πληθωρισμός

banks

Αρνητικό παραμένει το μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Μικτά πρόσημα στη Wall Street- Άλμα 20% για τη Meta

banks

Σε πτώση οι ασιατικές αγορές-Οι ειδήσεις που βάρυναν το κλίμα

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks