28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Το πετρέλαιο… ρίχνει τις ευρωαγορές στο άνοιγμα

Το πετρέλαιο… ρίχνει τις ευρωαγορές στο άνοιγμα

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (6/9), με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις κινήσεις της αγοράς πετρελαίου, μετά τις αποφάσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για παράταση μιας σειράς εθελοντικών περικοπών της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στο «κόκκινο», με τις τραπεζικές μετοχές και αυτές που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να καταγράφουν απώλειες 0,8% και 1% αντίστοιχα.

Το βράδυ της Τρίτης, και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ έχασαν έδαφος καθώς η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου επιβάρυνε τις μετοχές αργά την Τρίτη, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές.

Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 90,04 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας πάνω από το όριο των 90 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε κοντά στα 86,87 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας επίσης υψηλό 10 μηνών.

Στα μάκρο, οι νέες παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 11,7% σε μηνιαία βάση και 10,5% σε ετήσια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Destatis που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία του Ιουνίου επιβεβαιώθηκαν ως μηνιαία άνοδος 7,6% και ετήσια αύξηση 3,3%.

«Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις νέες παραγγελίες που παρατηρήθηκαν τους περασμένους μήνες συνέχισαν να παρατηρούνται τον Ιούλιο του 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική στατιστική υπηρεσία, αποδίδοντας μέρος της πτώσης του Ιουλίου στη μεγάλη παραγγελία στον τομέα των αεροσκαφών και των διαστημικών οχημάτων τον Ιούνιο.

Οι παραγγελίες έπεσαν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων, μηχανημάτων και μεταλλικών προϊόντων. Οι παραγγελίες για μηχανοκίνητα οχήματα αυξήθηκαν ελαφρώς.

Ο πραγματικός κύκλος εργασιών στη μεταποίηση ήταν 1% χαμηλότερος σε μηνιαία βάση και 1,4% υψηλότερος από έτος σε έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,76% στις 453,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,44% στις 15.703,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,86% στις 7.192,37 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,86% στις 7.373,17 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,36% στις 28.544 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,49% στις 9.346,37 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,74% στις 6.103,34 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Related posts

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Τα φώτα στο Νταβός

    banks

    Επιφυλακτικότητα στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off

    banks

    Ήπια άνοδος στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στα μάκρο

    banks

    Συνεχίστηκε το ανοδικό ράλι στις ασιατικές αγορές

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές-«Βαρίδια» η τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση

    banks

    Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street-Focus σε πληθωρισμό και «ταβάνι» χρέους

    banks