24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
BUSINESS

Το ράλι στο λάδι έφερε ρεκόρ κερδών για τη Nutria

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές των γεωργικών προϊόντων, όπως τα φυτικά έλαια, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και εξαγωγών ηλιελαίου. Αυτό οδήγησε κάποιες χώρες να «μπλοκάρουν» τις εξαγωγές τους – η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για τον έλεγχο των τιμών- ενώ σε κάποιες άλλες, όπως στην Ελλάδα, το σπορέλαιο πωλήθηκε με… δελτίο για κάποιο διάστημα.

Δεκαεπτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές στην παγκόσμια αγορά φυτικών ελαίων έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ που κατεγράφησαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου, αν και παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά στο ελαιόλαδο.

Πως όμως αυτή η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών επηρέασε τις εταιρείες τυποποίησης βρώσιμων ελαίων και πως το αντιμετώπισαν; Με μετακύλιση των αυξήσεων στις τιμές των τελικών προϊόντων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη NUTRIA, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου, πυρηνέλαιου και σπορέλαιων που ιδρύθηκε το 1994 και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα κατέχοντας σημαντικό μερίδιο.

Πέρυσι οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 28,2% με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 49,772 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων -παρεμπιπτόντως αυτός μειώθηκε οριακά- αλλά στη μεγάλη αύξηση των τιμών πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες των ελαίων και ιδιαίτερα στα σπορέλαια, αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις του 2022.

Πολλαπλάσια ήταν η ποσοστιαία αύξηση κατά 88,3% του μικτού κέρδους στα 5,3 εκατ. ευρώ, το μικτό περιθώριο ως ποσοστό επί των πωλήσεων ανήλθε στο 10,6% από 7,24% το 2021, το περιθώριο EBITDA ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 5,85% από 1,24% το 2021 και το καθαρό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων ήταν 2,09% έναντι αρνητικού ποσοστού το 2021.

Πέρυσι τα EBITDA της Nutria αυξήθηκαν κατά 503,19% στα 2,913 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να εμφανίζει κέρδη προ και μετά τους φόρους 1,043 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,342 εκατ. ευρώ το 2021. Οι ζημιές του 2021 αποδίδονται από την εταιρεία στο μειωμένο μικτό κέρδος και στην έκτακτη ζημιά 833.026 ευρώ, που αφορούσε απομείωση απαίτησης από απαλλοτριώσεις βάσει οριστικής και αμετάκλητης Απόφασης του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το 2021.

Για τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι πλειοψηφίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εξαγόρασαν μέσω νεοσυσταθείσας εταιρίας ποσοστό 34% των μετοχών που άνηκε στην ελβετική PoliAct SA., αναμένει αύξηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων παρά τις σημαντικές αυξήσεις στις α’ ύλες και την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Οι πωλήσεις της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα κυρίως λόγω της σύναψης σύμβασης ποσού 14 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διανομή Τροφίμων σε απόρους της Περιφέρειας (πρόγραμμα ΤΕΒΑ χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Με τις πωλήσεις ελαίων να εκτιμάται ότι θα κυμανθούν περίπου στα επίπεδα του 2022 τόσο από πλευράς όγκου, όσο και από πλευράς αξίας πωλήσεων. Το περιθώριο μικτού κέρδους αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2022, και η κερδοφορία υψηλότερα από το 2022.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει 8 σιλό δημητριακών στον Άγιο Κωνσταντίνο και 16 σιλό δημητριακών στο Στεφανοβίκειο Βόλου, συνολικής δυναμικότητος 60.000 τόνων, πουλά τα προϊόντα της σε σούπερ μάρκετ, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της, αλλά και σε βιομηχανίες, σε εμπόρους και σε διανομείς, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες.

Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις της από το Δημόσιο, τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία εισέπραξε ποσό 2,636 εκατ. ευρώ από απαλλοτριώσεις οικοπέδων της. Σχετικά με την απαίτηση ύψους 4,014 εκατ. ευρώ έναντι του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί αρνητικές αποφάσεις για την εταιρία από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, και πλέον αναμένεται η εξέταση αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο η συζήτηση της οποίας δεν έχει προσδιορισθεί.

Related posts

Ευρωσύμβουλοι: 250.000 μετοχές σε 10 δικαιούχους του stock option plan

banks

Οι επιστήμονες εντόπισαν εκπληκτικό κοσμικό «συντριβάνι» (βίντεο)

banks

Ανοδικά τα μεγέθη της ΑΔΜΗΕ στο α’ εξάμηνο

banks

ΕΤΑΔ: Δύο διαγωνισμοί εμβληματικών ακινήτων σε Έδεσσα και Βόλο 

banks

ΣΗΠΕ: Να συνεχιστούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις διακηρύξεων του Δημοσίου στον περιφερειακό Τύπο

banks

Alpha: Από 10 Οκτωβρίου σε διαπραγμάτευση οι 2,78 εκατ. μετοχές από το stock option plan

banks