Τράπεζες: Κρατούν τα spreads χαμηλά για στήριξη της πιστωτικής επέκτασης

Επτά μήνες μετά την είσοδο στον εν εξελίξει κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος, σε συνέχεια της έναρξης του πολέμου ΗΠΑ – Ιράν, τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα διατηρούνται σε ελκυστικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Πρόκειται για στρατηγική που έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν οι διοικήσεις των τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις, ώστε να αποφευχθεί μία διαταραχή στη ζήτηση από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη. Κατ΄ αρχάς, ολοκληρώθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως προς τη δυνατότητα συμβασιοποίησης δανείων και η πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη αν και παραμένει ισχυρή, μειώνεται.

Επιπλέον, η χώρα οδεύει προς εκλογές και μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο δεν αποκλείεται η αναβολή επενδυτικών σχεδίων.

Ταυτόχρονα, στη λιανική τραπεζική η στεγαστική πίστη γράφει τους τελευταίους μήνες θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Η ισορροπία ωστόσο είναι εύθραυστη, καθώς το πρόσημο ακόμη είναι οριακό.

Διπλή επίδραση

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, «τα επιτόκια πλησιάζουν σε σημείο που αν ξεπεραστεί, η επίδραση στις εργασίες δανείων θα είναι αναπόφευκτη».

Συγκεκριμένα, η αγορά θα επηρεαστεί διπλά:

– Πρώτον, μπορεί να αυξηθούν οι πρόωρες αποπληρωμές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Πρόκειται για μία τάση που είχε καταγραφεί το 2023 και το 2024 όταν τα επιτόκια στην ευρωζώνη είχαν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά.

Σε εκείνη την περίοδο πλήθος δανειοληπτών με πλεονάζουσα ρευστότητα επέλεξε να μειώσει τα τραπεζικά χρέη, ώστε να περιορίσει τα έξοδα για τόκους.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις αυτής της μορφής. Ωστόσο, αν το κόστος δανεισμού συνεχίσει να ανεβαίνει, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων είναι κυμαινόμενου επιτόκιου. Άρα επηρεάζεται άμεσα από τις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

– Δεύτερον, μείωση της ζήτησης για νέο δανεισμό, εάν τα προγράμματα των τραπεζών καταστούν ακριβότερα.

Από τη μία πλευρά στα νοικοκυριά η άνοδος των δόσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή των αποφάσεων για ένα νέο άνοιγμα.

Από την άλλη στις επιχειρήσεις η αύξηση του κόστους χρήματος αλλάζει τις ισορροπίες στα επιχειρησιακά πλάνα, καθιστώντας τα επενδυτικά σχέδια λιγότερο κερδοφόρα ή ακόμη και μη βιώσιμα.

Η πολιτική επιτοκίων

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα χαμηλά τους στα τέλη του 2025 οι δείκτες euribor έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης των 50 – 60 μονάδων βάσης.

Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο έχουν απορροφήσει μέρος της στις νέες χορηγήσεις, ώστε να παραμείνουν ελκυστικές.

Αυτό έχει καταστεί εφικτό με τη συγκράτηση των spreads που ακυρώνουν ένα μέρος της αύξησης στους δείκτες αναφοράς και περιορίζουν την άνοδο στη συνολική επιβάρυνση ενός δανείου.

Αναμφίβολα, υποστηρικτικά στην εν λόγω στρατηγική λειτουργεί η χαμηλού κόστους καταθετική βάση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περίπου 75%, είναι τοποθετημένο σε λογαριασμούς πρώτους ζήτησης που δεν αποδίδουν τόκους.

Επιπλέον, λόγω των τελευταίων αναβαθμίσεων τόσο της χώρας, όσο και του κλάδου, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές γίνεται με καλύτερους όρους.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα έξοδα για τόκους δεν ενισχύονται με βάση την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο όφελος για τη συγκράτηση του κόστους στις νέες δανειοδοτήσεις.

Όπως λένε πηγές της αγοράς, «μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις ξένα πιστωτικά ιδρύματα αδυνατούν να χτυπήσουν τιμολογιακά τα εγχώρια».

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ινδία: Υπό κράτηση για πέντε ημέρες θα παραμείνουν δύο στελέχη των “Κατσαρίδων”

Δικαστήριο στην Ινδία ζήτησε την κράτηση για πέντε ημέρες δύο ηγετικών στελεχών του Κόμματος του Λαού των Κατσαρίδων (CJP), ανακοίνωσαν το κόμμα και η αστυνομία σήμερα, μία ημέρα αφού πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι δυνάμεις επιβολής της τάξης και εισήλθαν σε ιστορικό χώρο διαδηλώσεων για να ζητήσουν την απομάκρυνση του προέδρου της εκλογικής

ΔΝΤ: Η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες για τις περικοπές λόγω αμυντικών δαπανών

Η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει ανοιχτά στους πολίτες και να ξεκαθαρίσει ότι θα απαιτηθούν περικοπές στα κονδύλια των υπουργείων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ετήσιο κόστος ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο στόχο του 3% του ΑΕΠ

Υπ. Τουρισμού: Η Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της UNESCO στο Παρίσι

Η στρατηγική σημασία του πολιτιστικού τουρισμού και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και UNESCO για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας Όλγας Κεφαλογιάννη με την ηγεσία της UNESCO στο Παρίσι, τον γενικό διευθυντή (Director-General), Khaled El-Enany, πρώην υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και

FT: Η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει τις παροχές του προϋπολογισμού χωρίς νέο δανεισμό

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, αναμένεται να καλύψει το κόστος όλων των νέων παροχών που θα ανακοινωθούν στον προϋπολογισμό αυτού του μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης, μέσω αυξήσεων φόρων ή περικοπών δαπανών και όχι μέσω πρόσθετου δανεισμού, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times. Το δημοσιονομικό πακέτο

Μαζική επίθεση της Ρωσίας κατά εγκαταστάσεων ενέργειας και επικοινωνιών στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων τηλεπικοινωνιών και ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε μέσω Telegram ότι η ουκρανική πρωτεύουσα είναι σήμερα αντιμέτωπη με διακοπές στην παροχή ενέργειας, μετά από ρωσικά πλήγματα σε υποδομές ενέργειας.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κυμανθεί η επιδότηση – Πόσα θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος

Με στόχο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινήσει αύριο Πέμπτη με τιμή γύρω στο 1,60 ευρώ το λίτρο ή και χαμηλότερα, η κυβέρνηση ανακοινώσει σήμερα το ύψος της επιδότησης στην αντλία. Ήδη από χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο

Το Ιράν καλεί τον Βρετανό πρέσβη για το περιστατικό στην αεροπορική βάση του Φέρφορντ

Το Ιράν κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στην Τεχεράνη με αφορμή τις "κατηγορίες" που συνδέουν την Τεχεράνη με μια φερόμενη συνωμοσία κατά της αεροπορικής βάσης του Φέρφορντ στη Βρετανία, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Άντι Μπέρναμ, τη Δευτέρα ότι ήταν "πολύ πιθανό" μια

Γερμανία: Το τίμημα των 155 δισ. ευρώ ετησίως για τους περιορισμούς στα δεδομένα AI

Προστιθέμενη αξία ύψους έως και 155 δισεκατομμυρίων ευρώ ($173,43 δισ.) σε ετήσια βάση κινδυνεύει να χάσει η γερμανική οικονομία, στην περίπτωση που επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), προειδοποιεί σε έκθεσή του το οικονομικό ινστιτούτο ifo. Όπως αναφέρει το Reuters, η προειδοποίηση του κορυφαίου γερμανικού

Related Articles

Popular Categories