15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών με τεχνολογικό «ράλι» στη Wall Street

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών με τεχνολογικό «ράλι» στη Wall Street

Mε ωθηση από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως από τα νέα στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η Wall Street έκλεισε τη συνεδρίαση και την εβδομάδα με κέρδη, συμπληρώνοντας την τρίτη σερί εβδομάδα κερδών.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 35.459 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 είχε άνοδο 0,99% στις 4.582 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πραγματοποίησε «άλμα» 1,90% στις 14.316 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,66%, ο S&P 500 ανέβηκε κατά 1,01% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,02%.

Μπορεί η Fed την Τετάρτη να αύξησε εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και ο Τζερόμ Πάουελ να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις από το Σεπτέμβριο, προκειμένου να φτάσει τον πληθωρισμό στο επιθυμητό 2%, ωστόσο τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, δείχνουν αποκλιμάκωση και αυτό σύμφωνα με τους επενδυτές πιθανά θα ανατρέψει τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι και ο προτιμώμενος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για τη μέτρηση του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Σε ετήσια βάση, ο PCE κατέγραψε άνοδο 3%. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθησε την άνοδο 3,8% του Μαΐου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δομικός PCE θα κέρδιζε 0,2% σε μηνιαία βάση και θα αυξανόταν κατά 4,2% σε ετήσια τον Ιούνιο.
Συμπληρωματικά, χθες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με 2,4% έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς για αύξηση 1,8%.
 
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,6% έναντι 4,2%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2020.
 
«Ο συνδυασμός της ισχυρής ανάπτυξης και της πτώσης του πληθωρισμού είναι ιδανικός. Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά» σχολίασε στο CNBC η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη SoFi.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται και η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη μετοχή της Procter & Gamble να ανεβαίνει κατά 3%, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών σε έσοδα και κέρδη για το β’ τρίμηνο.

Η μετοχή της Intel εκανε «άλμα» 6,6% λόγω της επιστροφής της στα κέρδη, ενώ και η μετοχή της Roku «εκτινάχθηκε» κατά 31%.

Αντίθετα, η Ford Motor διολίσθησε κοντά στο 3,4%, καθώς υπάρχει απογοήτευση για τον ρυθμό προσαρμογής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, λόγω του υψηλού κόστους.

Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο σήμερα Παρασκευή ολοκλήρωσε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, με το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στα 80,58 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 49 σεντς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 4,6%.

Το αργό Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου, σημείωσε μικρή άνοδο 0,9% έκλεισε στα 84,99 δολάρια το βαρέλι,  με εβδομαδιαία άνοδο 4,8%.

Ακόμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,7% στα 2,638 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μειώνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές σε ποσοστό 2,6%.

Νέα άνοδος για τον χρυσό

Με κέρδη αποχαιρέτησε την εβδομάδα και ο χρυσός, εν μέσω αποδυνάμωσης του δολαρίου, μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα:

  • H τιμή του χρυσού, συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 1.960,40 δολάρια η ουγγιά και σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 0,2%.
  • Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου είχε άνοδο 0,5% στα 24,50 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία πτώση 1,5%.
  • Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 0,1%, στα 943,70 δολάρια/ουγγιά με εβδομαδιαίες απώλειες 2,9%
  • Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου είχε κέρδη 1,2%, στα 3,93 δολάρια ανά λίβρα, και «άλμα» 2,8% σε επίπεδο εβδομάδας
 
 
  • Wall Street
  • Nasdaq
  • Dow Jones
  • S&P 500
  • δείκτες
  • πληθωρισμός

    Related posts

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    banks

    Wall Street και μάκρο… παρέσυραν τις ασιατικές αγορές

    banks

    Επιστροφή στα θετικά πρόσημα για τη Wall Street

    banks

    Υπεραποδίδουν οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω Γάζας

    banks

    Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά βγήκαν «άμυνες»

    banks

    Μικρές μεταβολές και νευρικότητα στη Wall Street

    banks