21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Χρ. Σταϊκούρας: Άμεση αντιμετώπιση των ζημιών στις υποδομές των πληγεισών περιοχών – Οι άξονες δράσης

Το πλέγμα δράσεων που δρομολογεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel ανέπτυξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «κόστος βαρύ, σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, περιβάλλον και υποδομές». «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού, ποσότητα την οποία, όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, για να εκβάλλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη, θα ήθελε 15 μέρες συνεχούς ροής. Ενώ η συνολική έκταση που πλημμύρισε, υπερέβη τα 1,43 εκατ. στρέμματα. Ως μέτρο σύγκρισης, η πλημμυρισμένη έκταση στον «Ιανό» ήταν 243.000 στρέμματα. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία, ούτε άλλοθι, που θα μας παρασύρει στην αδράνεια» είπε. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα, και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η συχνότητα της επανάληψης τέτοιων φαινομένων ενδέχεται να πυκνώσει.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως «η χώρα μας, πολιτεία και πολίτες, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για άλλα πλημμυρικά φαινόμενα με μικρότερη ένταση, επίσης καταστροφικά, τα οποία θα χτυπήσουν με βεβαιότητα, και με μεγαλύτερη συχνότητα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τους δύο βασικούς άξονες δράσεων: την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των πληγεισών περιοχών, αλλά και την υλοποίηση νέων έργων, υψηλότερης ανθεκτικότητας, ώστε να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους.

1ος Άξονας: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των πληγεισών περιοχών με έργα κυρίως οδικά και σιδηροδρομικά

«Ειδικότερα ως προς το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι ζημίες στον εξοπλισμό ισόπεδων διαβάσεων, σε τμήμα της υποδομής, στην επιδομή, στη θεμελίωση μεγάλου αριθμού γεφυρών, στον εξοπλισμό σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, είναι εκτεταμένες. Απαιτούνται πόροι και χρόνος. Και στα δύο ζητήματα, υπήρξαν άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες» ανέφερε.

Ως προς τους πόρους, σημείωσε πως με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θα συμπεριληφθούν έργα υποδομών, ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, πάνω από 150 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ως προς τον χρόνο, είπε ότι με τη Διάταξη Νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ανατίθεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο σχεδιασμός και η άμεση εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε, η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Στην συνέχεια, με αποφάσεις του Υπουργού θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων του Υπουργείου.

2ος Άξονας: Η υλοποίηση νέων έργων, υψηλότερης ανθεκτικότητας, ώστε να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας θα απαιτηθεί η συμβολή ειδικών και επιστημόνων, ώστε να ενσωματώσουμε την κλιματική παράμετρο στην υλοποίηση έργων υποδομών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, συγκροτείται, άμεσα, Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο σκοπός του Οργανισμού θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και η υλοποίηση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων. Οι πρόσθετοι πόροι που θα απαιτηθούν θα προκύψουν μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Related posts

ΥΠΟΙΚ: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη σε 2,3% το 2023

banks

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έως την Τρίτη οι αιτήσεις και η διόρθωση στοιχείων

banks

Έβρος: Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια για τη διαδικασία καταγραφής ζημιών

banks

Το «πείραμα» της Ολλανδίας – «Δοκιμαστικές» οκταήμερες διακοπές στη Ρόδο με ελάχιστα χρήματα

banks

Δημήτρης Παπαστεργίου: Από τα στενά του Σακαφλιά, στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας!

banks

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί

banks